Wespen zijn er weer: en met méér dan ooit!

Mark van den Akker moet soms tot wel 15 wespennesten per dag uitschakelen. © L1 (Peter Beeker)
Het wordt de zomer van de wesp. Na een warm en droog voorjaar is er sprake van een ware invasie. Ongediertebestrijder Mark van den Akker uit Heythuysen: "Je kunt spreken van een ware plaag."
Ratten, muizen en kakkerlakken. Mark van den Akker lost het op. Maar op dit moment zijn het vooral wespen waarvoor hij moet uitrukken. "Soms wel 15 keer per dag, 60 keer per week, maak ik ergens een wespennest onschadelijk."

Schrikken

Gewapend met een poederspuit en gehuld in een beschermend imkerpak gaat hij in Blerick een behoorlijk groot wespennest te lijf. "Dit zijn er meer dan dat ik dacht. Ik schat zo'n 15-duizend insecten." In de opbergkist voor haar terraskussens heeft zich sinds enkele dagen een wespenvolk verschanst. Aruna Puyn uit Blerick durfde de kist op haar terras niet meer open te maken. "Dat was wel even schrikken toen ik er achter kwam dat het wespen waren."

Agressief

Mark van den Akker koestert een fascinatie voor de wespen. "Het zijn ontzettend interessante insecten. Nuttig ook natuurlijk als je weet hoeveel muggen ze eten. Een wespennest ergens achteraf in een boom moet je laten zitten. Maar hier op dit balkon in Blerick zitten ze veel te dicht bij de mensen. Dan wordt het zelfs gevaarlijk, omdat de wespen agressief worden als ze hun nest verdedigen."

Nieuwe generatie

Het was een gunstig voorjaar voor de wesp. Hoge temperaturen en weinig neerslag. Mark van de Akker: "Het is ieder jaar anders. Ik denk dat er in 2018 nóg meer waren. De wespen zijn er ook vroeg bij om hun nest te bouwen. En dat betekent dat de nieuwe generatie ook niet al te lang op zich laat wachten. In een gemiddeld wespenjaar kun je rekenen op zo'n tweehonderd wespennesten per vierkante kilometer. Maar de meesten zien we nooit. "

Sterven

Mark van den Akker spuit het poedergif in de kist met de terraskussens. "De koningin geeft meteen een alarmsignaal dat het nest in gevaar is. De ingang wordt verdedigd maar uiteindelijk gaan ze allemaal dood. Ook de wespen die nog van huis zijn, nemen bij terugkeer het dodelijke poedergif mee met hun pootjes."

Koningin

Aruna Puyn kan over een paar dagen weer zonder vrees haar dakterras op. Haar kussens zijn waarschijnlijk verloren door de ijverige nestbouwers. "Mocht je over een paar dagen nog wespen de kist in zien vliegen, dan moet je even bellen, want dan is de koningin nog niet dood," besluit Mark.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!