Nieuws

Hulpverleners hoogwaterramp doen hun verhaal in boek

Boek over hoogwater © L1
'Als het water stijgt, komt het beste in mensen boven', zo heet het nieuwe boek over de watersnoodramp van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het vertelt de verhalen van hulpverleners die een jaar geleden dagenlang in de weer waren.
Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen, die op dat moment voorzitter was van de Veiligheidsregio, kreeg dinsdagmiddag het eerste exemplaar uitgereikt.

Herinnering

"Als hulpverlener is dit een herinnering in je leven en na een jaar is het ook een mooi moment om bij stil te staan. En ook een volgende keer zullen de mensen er weer staan", reageert Verheijen.
Ook directeur Leon Houben van de Veiligheidsregio, die tijdens de ramp operationeel leider was, is blij met het boek. "Het heeft voor veel emotie bij de medewerkers gezorgd en hiermee kun je ook dat aandacht geven, waar op dat moment natuurlijk geen tijd voor was."
Afbeelding ter illustratie

'Mensen redden prioriteit'

Houben was zelf ook verrast door het vele water dat Zuid-Limburg bereikte. "Dit was nooit voorspeld, er was een uniek fenomeen dat het onweer op een plek stil bleef hangen met ontzettend veel regen. Het was zeker stress, zeker in het begin was er nauwelijks coördinatie. Het redden van mensen was de eerste prioriteit." Daarnaast stapelde crisis zich op crisis doordat het hoogwater zich telkens verplaatste. "Maar na een jaar kijk ik wel tevreden terug hoe de hulpverlening is verlopen", aldus Houben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!