COC Limburg geteisterd door overlast jongeren

De bekladde tentoonstelling in Maastricht © COC Limburg
COC Limburg wordt geteisterd door overlast van jongeren. Vrijdagavond zijn vijf jongeren het pand van de lhbti-organisatie binnengedrongen.
Dat meldt de organisatie in een persbericht. COC Limburg zegt al langer geteisterd te worden door jongeren. Daarnaast is de vrijdag geopende 'reizende pride-fototentoonstelling' beklad met graffiti, eveneens in Maastricht.

Opschudden

COC Limburg zegt dat vijf jongeren het pand aan de Bogaardenstraat, dat op dat moment geopend was, hebben binnengedrongen en "geprobeerd hebben om de boel op te schudden". Volgens de organisatie is dit geen losstaand incident: "Het pand van het COC in Maastricht wordt al langer geteisterd door jongeren die binnenkomen, rond schreeuwen en alle flyers meenemen om ze vervolgens in de buurt op straat te gooien. Het COC ziet dat de intensiteit van de incidenten steeds heftiger worden." Een tijdje geleden zijn ook de ruiten van het pand ingegooid.

Tentoonstelling

Zaterdagochtend ontdekte de organisatie dat de 'reizende pride-fototentoonstelling' in de Stationsstraat in Maastricht is beklad met graffiti. De tentoonstelling werd vrijdagochtend pas geopend. De tentoonstelling bestaat uit twintig grote panelen die verspreid staan in de straat. Daarop worden verschillende beeldverhalen getoond met thema's als mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder roze ouderen en geweld tegen transgender.
De tentoonstelling reist door het hele land en doet deze weken Maastricht aan. "Lhbti’s die nu het station uitkomen voelen zich totaal niet welkom, maar straks durven ze ook niet meer naar het COC om bang te zijn dat ze geteisterd worden, dit kan gewoon niet en dat gaan we aanpakken", zegt voorzitter Jaison Blok van COC Limburg.

Aangifte

COC Limburg heeft inmiddels contact gezocht met de gemeente Maastricht en een aantal lhbti-vertegenwoordigers om aangifte te doen en (gepaste) acties te ondernemen. De gemeente Maastricht gaat de graffiti zaterdag verwijderen.

Geschokt

Enkele politieke partijen uit de Maastrichtse gemeenteraad reageren geschokt op het nieuws. D66 schrijft op Twitter: "Onacceptabel, Maastricht is een diverse, progressieve stad waar je jezelf moet kunnen zijn." GroenLinks schrijft op Facebook met "ontsteltenis" te hebben kennis genomen van de bekladde tentoonstelling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!