'Netwerk van Amerikaanse klusjesmannen achter moord Bergen'

Het lichaam van Thomas Schwarz werd in november 2019 gevonden in zijn woning in Bergen. © SK-Media
Justitie vermoedt dat een netwerk van Amerikaanse oud-militairen zich laat inhuren voor internationale klussen. Drie van die mannen zitten nu vast voor het doden van Thomas Schwarz in Bergen.
Twee Amerikaanse verdachten vroegen de rechter woensdag, tijdens een tussentijdse zitting, om hun voorarrest te schorsen. Die verzoeken zijn afgewezen.

Financieel conflict

Slachtoffer Schwarz had een financieel conflict met de Zwitserse zakenman Lukas F. (52). Die zou nog zo'n 400.000 euro van Schwarz moeten krijgen. Drie Amerikaanse oud-militairen zeggen in opdracht van de zakenman naar Bergen te zijn afgereisd om de schuld te innen. Die incasso liep echter gruwelijk uit de hand. Het slachtoffer werd vastgebonden en zijn keel werd doorgesneden.

Amerikaanse klussen

Eerder deze week onthulde L1 al dat Schwarz zich een maand voor zijn dood bij de politie had gemeld. Hij was toen bedreigd door twee andere Amerikanen. Uit documenten in handen van L1 blijkt dat zakenman Lukas vaker opdrachten gaf aan Amerikaanse 'klusjesmannen'.
Justin C. (51) speelde daarin een centrale rol; hij onderhield nauw contact met Lukas en regelde per klus andere landgenoten. Voor de Bergen-incasso had hij William Lyle J. (35) en Jacob M. (39) gecharterd. Deze drie Amerikanen zitten al ruim één jaar in voorarrest.
Onderzoek in de Bergense woning van Thomas Schwarz, die op 26 november 2019 om het leven werd gebracht. © SK-Media

Chauffeur vast

Te lang, vinden advocaten Yehudi Moszkowicz (William) en Marijn Zuketto (Jacob). "Het voorarrest van de Zwitserse opdrachtgever is geschorst", zegt Moszkowicz. "Een moedige, terechte beslissing van de rechtbank. Maar de opdrachtgever is vrij en mijn cliënt, die alleen de auto naar het huis van het slachtoffer heeft bestuurd en niet binnen is geweest, zit nog vast."

Bewijs ontbreekt

Jacob en Justin wijzen elkaar aan als degene die Schwarz om het leven bracht. "Maar van cliënt is geen dna in de woning gevonden. Nul", zei Zuketto. "Als hij zich heeft gedragen zoals de medeverdachte zegt, dan móéten er sporen zijn. Forensisch bewijs, of eigenlijk het ontbreken daarvan, ondersteunt zijn verhaal. Hij heeft altijd consequent verklaard."
Justitie verzette zich tegen de vrijlating van de Amerikanen. "Dit is een netwerk van mensen waar een beroep op kan worden gedaan voor bepaalde klussen. Het was op voorhand duidelijk dat dit geen klus was om een goed gesprek te gaan voeren." De aanklaagster vond gehoor bij de rechter. Dat betekent dat de Amerikanen in ieder geval vastzitten tot de volgende zitting in september.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!