Nieuws

Boeren voor de klas om stikstofproblemen uit te leggen

Boerin Marja Valckx vertelt kinderen van basisschool De Klimop in Nieuw-bergen over de gevolgen van de stikstofplannen. © L1 (Gerard Pansier)
Boerin Marja Valckx gaat deze week samen met andere boeren uit de gemeente Bergen langs basisscholen.
Ze willen op een ludieke en positieve wijze aan kinderen uitleggen wat de stikstofplannen van het kabinet betekenen voor de boeren. En uiteindelijk ook voor de burger.

Olievlek

Als eerste werden maandag alle klassen van basisschool De Klimop in Nieuw-Bergen bezocht. "We geven ze wat dingen mee die ze thuis kunnen laten zien. Dan kunnen ze er thuis over praten. En zo breidt die olievlek zich langzaam uit", zegt melkveehoudster Marja.

Lesje burgerschap

De directeur van De Klimop geeft de boeren graag een podium voor deze actie. Volgens Antoinette Bongers heeft iedereen het recht zijn stem te laten horen. "Als kinderen weten, ook in het kader van burgerschap, wat er allemaal speelt in de wereld. Dan kunnen ze zelf hun eigen ideeën vormen, nu maar ook later in de maatschappij", zegt ze. De andere kant van het verhaal zien en horen de kinderen volgens Bongers in het Jeugdjournaal, dat dagelijks in de klas wordt bekeken door de leerlingen vanaf groep vier.
Samen met elf andere boeren gaat Valckx later deze week bij basisscholen in Bergen, Siebengewald, Afferden, Well en Wellerlooi langs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!