Nog onzeker of benzineprijzen in Duitsland woensdag al dalen

Foto ter illustratie © iStock
Het is nog niet zeker of komende woensdag al de prijzen bij de Duitse tankstations met ongeveer 35 cent zullen dalen, en diesel met 17 cent.
Sommige merken maken mogelijk eerst de oude voorraad op tegen de oude prijzen, blijkt maandag uit een rondgang langs tankstations aan de Duitse kant van de grens. Duitsland verlaagt per 1 juni drie maanden lang de belasting met 35 cent per liter.

Slag om de arm

Sommige tankstations langs de grens verwachten wel dat de prijzen de eerste dag van juni al zullen dalen, maar veel anderen houden een slag om de arm. "Kan ook 2 juni zijn, we weten het niet", zegt een pomphouder in Kaldenkirchen, vlak over de grens bij Venlo. "Dat hangt af van de beslissing die de grote oliemaatschappijen centraal nemen."

Grote drukte verwacht

Wel verwachten veel pomphouders grote drukte door Nederlandse automobilisten. Die verwachten immers 50 cent goedkoper uit te zijn dan in ons land. Maar die verwachting wordt door sommige Duitse pomphouders getemperd.
"Twee weken geleden was de prijs hier nog 2,00 euro, maar de prijzen stijgen snel, hier nu al 2,30 euro", zegt een pomphoudster in het Duitse Gronau, bij Enschede. "Als woensdag de prijs zakt, staat die weer op het niveau van twee weken geleden. Dat loont nauwelijks om de grens over te komen. Ik verwacht dan ook geen grote files."

Verkeerschaos

Weer andere pomphouders durven geen voorspelling te doen. "Ik kan niet in een glazen bol kijken", zegt de ondernemer van een tankstation in Elmpt, net over de grens bij Roermond. "We laten ons verrassen." In Kaldenkirchen wordt wel een verkeerschaos verwacht. Wie die moet aanpakken? Niemand weet het. De pomphouders zeggen dat het hun zaak niet is, de politie wacht af, en de gemeenten hebben geen plannen de drukte te regulieren.

Prijzen opschroeven

Inmiddels groeit het wantrouwen jegens de grote oliemaatschappijen in Duitsland, die een slaatje zouden willen slaan uit de prijsverlagingen en alvast hun prijzen flink opschroeven. Duitse media berichten maandag dat de prijzen 'door het dak gaan', een stijging in enkele weken van tussen de 6,5 en 9,5 procent. De prijzen in België blijven duidelijk lager, aldus Duitse media.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!