Bijna 1000 woningen in plaats van megaloods in Limmel

Het persmoment over de toekomst van het Tregaterrein in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Niet een megaloods, maar bijna 1000 woningen moeten er komen op het Tregaterrein en Zinkwitterrein in Maastricht. De gemeente Maastricht gaat dat plan na overleg met andere betrokkenen verder uitwerken.
Op het Tregaterrein in de wijk Limmel moeten zo'n 600 woningen komen. Ook wordt het Zinkwitterrein ontwikkeld, dat nog eens 350 woningen moet opleveren. Daarnaast zouden op zo'n 3 hectare aan kleinschalige bedrijfskavels moeten worden gebouwd. Ook is het plan om Limmel beter te verbinden bij de stad en de Maas.

Megaloods

Afgelopen zomer kwamen de bewoners van de Maastrichtse wijk in actie tegen het plan voor een megaloods naast hun wijk. Ondernemer Rien Leeijen uit Beringe had daarvoor een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Maastricht. Op het Tregaterrein, waar vroeger de Sphinx tegelfabriek huisde, zou een cityhub moeten verrijzen, een overlaadstation richting stadscentrum. Dat is nu dus van de baan.
De vergunningaanvraag voor de bouw van de grote loods blijft overigens tot 2023 staan. "Na de gesprekken met de gemeente en de buurt ben ik helemaal om. We gaan nu gewoon woningbouw realiseren", vertelt ondernemer Rien Leeijen woensdag tijdens een persmoment.
Afbeelding ter illustratie © L1 (Gerard Pansier)

Kritiek en protest

In een gesprek met L1 liet Leeijen in september weten erg geschrokken te zijn van de kritiek en het protest van de inwoners van Limmel tegen zijn plan voor de bouw van een 200 meter lange megaloods in de wijk. "Ik had niet verwacht dat er zo veel kritiek op zou komen. Die commotie had ik niet zien aankomen." De ondernemer zei toen dat hij met de kennis van nu nooit het stuk grond zou hebben gekocht. "Hier zit ik niet op te wachten."

Alternatieve plannen

In de tussenliggende maanden is Leeijen in gesprek gegaan met gemeente en buurtnetwerk over zijn plannen voor het terrein. Wel liet de ondernemer destijds al weten dat het plaatsen van een loods heel moeilijk zou worden en dat hij wilde praten over alternatieve plannen met woningbouw. "Het moet financieel haalbaar zijn", aldus Leeijen in september.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!