Vaseline, wassen of pillen? Dit kun je doen tegen hooikoorts

Hooikoorts, pollen, neus snuiten, stock
Foto ter illustratie. © iStock
Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Veel bomen en grassoorten in Limburg staan door het zonnige weer volop in bloei. Dat betekent dat veel pollen door de lucht zweven. Maar hoe kun je hooikoortsklachten indammen?
Limburg is volgens de Maastrichtse pollenexpert Maurice Martens van Pollennieuws traditiegetrouw de provincie waar hooikoortsklachten het meest voorkomen. Van alle provincies kent Limburg vaak als eerste hoge temperaturen. Daarom begint het hier sneller te bloesemen.

Zoenen of pissebedden eten?

Uit een Japans onderzoek blijkt dat een lange zoensessie, van ongeveer 30 minuten, zou helpen om de klachten van hooikoorts te verminderen. De productie van het stofje dat hooikoorts opwekt, histamine, wordt dan verminderd. Maar daar is volgens Martens geen wetenschappelijk bewijs voor. "Hetzelfde geldt voor het eten van een pissebed of medical taping. Het kan best dat het helpt bij een enkeling, maar een wetenschappelijke onderbouwing mis ik."

Smeren, smeren, smeren

Maar wat kun je dan wel doen? Je neus insmeren met vaseline? "Ja, dat is een truc die uit oma's tijd komt en helpt", zegt Martens. De pollen blijven volgens de expert dan aan de vaseline plakken en komen niet in je neus terecht. "De prikkeling van je slijmvlies is dan minder. Hooikoortspatiënten moeten pollen en korrels op ogen, neus en lippen vermijden."

Alles in de ochtend doen

Martens ziet dat berken vooral in Midden- en Noord-Limburg beginnen te bloeien. Ook is de bloei van essen en haagbeuken begonnen. Verder komen veel grassoorten tot bloei door het mooie weer. Tijdens die bloeiperiode komen er pollen in de lucht en stijgt de kans op hooikoortsklachten.
"Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking is hier gevoelig voor, maar jezelf thuis opsluiten is onmogelijk. Plan je activiteiten juist 's morgens in. Het liefst voor 10:00 uur, want dan is de lucht nog rustig. Dan kun je je woning luchten, boodschappen doen of sporten. Wandelen na een regenbui is ook een prima optie. En als je last hebt van graspollen ga dan niet tussen weilanden joggen. Vermijd het gras juist", adviseert de pollenexpert.

Bloemen planten in de tuin

Heb je een tuin? Dan is het verstandig om geen siergras te hebben, stelt Martens. Siergrassen produceren namelijk meeldraden en laten pollen vrij. "Neem rozen, bloeiende kruiden of paardenbloemen. Veel mensen denken dat ze door de zaden van paardenbloemen klachten krijgen, maar dat is niet zo. Het zijn juist de zwevende pollen, die je niet met het blote oog kunt zien, die zorgen voor een reactie", legt Martens uit.
Verder kun je hooikoortsklachten beperken door op tijd te beginnen met medicatie. "Ga voor advies naar de dokter. Sommige pillen kunnen voor vermoeidheid zorgen. Ga verstandig om met medicijnen."

Douchen en een zonnebril dragen

Je was buiten ophangen is ook niet verstandig. Dan komen de pollen juist op je linnengoed terecht. "Laat het binnen drogen. En als je 's avonds thuiskomt, trek je op de badkamer uit en neem voor het slapen gaan een douche. Als je namelijk buiten hebt rondgelopen, krijg je pollen in je haren en kleding. Draag ook altijd een zonnebril als je erop uitgaat. Je beschermt hiermee je ogen tegen pollen", aldus Martens.

Een dagje naar het strand

Volgens Meteo Limburg blijft het dit weekend stralend weer. De zon laat zich regelmatig zien en op sommige plekken kan het kwik zelfs stijgen tot 18 graden. "Blijf niet in Limburg, maar ga naar het strand. Zeelucht bevat weinig pollen en een dagje strand kan klachten verlichten", zegt de pollenexpert.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!