Nieuws

Heerlen laat mensen in bijstand ongestraft samenwonen

Afbeelding ter illustratie © Istock
Inwoners van Heerlen in de bijstand mogen vanaf 1 april maximaal een half jaar op proef samenwonen, zonder dat het invloed heeft op hun uitkering.
Met de maatregel wil de gemeente bijstandsgerechtigden financiële duidelijkheid verschaffen.

Financiële afhankelijkheid

Momenteel verliezen zij hun uitkering als ze gaan samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld. Hierdoor ontstaat financiële afhankelijkheid van de partner. "Dat betekent dat mensen in de bijstand niet kunnen verkennen of samenwonen voor hen werkt. Ze zijn daarom huiverig om te gaan samenwonen uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie. Daarom voert Heerlen samenwonen op proef in", aldus wethouder Peter van Zutphen (SP).

Fraude

De maatregel levert ook voor de gemeente een financiële besparing op omdat er minder administratieve lasten mee zijn gemoeid. De gemeente hoeft verder geen onderzoek te doen. De maatregel verkleint het risico op fraude, zo denkt de wethouder.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde om mee te doen is dat beide partners, na toestemming van de gemeente, tijdens de zes maanden op proef hun eigen woning aanhouden. Ook mogen ze bijvoorbeeld niet eerder hebben samengewoond, voorbereidingen treffen voor een huwelijk en niet samen een of meerdere kinderen hebben.
De proef wordt na een jaar geëvalueerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!