Hoogleraar: 'Onderzoek bestuurscultuur beneden alle peil'

Hoogleraar Klaartje Peters © L1
"Een onzinnige analyse en beneden alle peil." Die kwalificatie geeft hoogleraar Klaartje Peters aan de analyse in het rapport over de Limburgse bestuurscultuur. "Een gemiste kans."
De opvallend harde evaluatie van Peters volgt op een onderzoek naar een decennium Limburgse bestuurscultuur door drie gerenommeerde onderzoekers: president Arno Visser van de Algemene Rekenkamer, hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen en voormalig hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy.

Teleurstelling en ergernis

Zij concludeerden in het rapport 'Engelen bestaan niet' dat de Limburgse bestuurscultuur nauwelijks afwijkt van de rest van Nederland. Peters oordeelt meedogenloos: "Teleurstelling en ergernis overheersen bij mij. We zijn niet gediend met een rapport dat de problemen onder het kleed probeert te schuiven. Dat proefde ik in het rapport."

Klusjesmannen

Peters is vooral teleurgesteld in het feit dat niet duidelijk is welke integriteitsmeldingen onderzocht zijn en welke niet. "Ik mis een onderbouwing van de conclusies van de commissie", zo stelt de hoogleraar lokale en regionale politiek. "Ik vind ook dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de rapporten die de laatste jaren zijn verschenen. Want er is natuurlijk wel het een en ander onderzocht de afgelopen jaren. Dat vind ik echt een gemiste kans." Daarbij noemt Peters het rapport 'Wegkijken als cultuur' van Wim Derksen en Ernst ten Heuvelhof over de IKL-affaire.
In een opiniestuk in NRC haalt ze ook de klusjesmannenaffaire aan. "In 2019 bleek dat het Limburgse provinciebestuur steeds weer dezelfde oud-bestuurders en partijgenoten opdrachten bezorgde. Dat week af van de bestaande aanbestedingsregels en liep op tot enorme bedragen van meer dan zeven ton per persoon, meer dan alle andere provincies bij elkaar", aldus Peters ."Is dat geen teken van een afwijkende bestuurscultuur?"

Beeldvorming

Volgens Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, heeft het imago van Limburg vooral te maken met beeldvorming. "We zijn niet naar het Openbaar Ministerie hoeven stappen, er is geen groot patroon aangetroffen van integriteitsproblemen", zo liet Visser weten bij de publicatie van het rapport. "We hebben onderzoek laten doen naar mediapublicaties. Dan zie je dat de publicaties de afgelopen tien jaar - van alle media bij elkaar - wijzen naar twee partijen, VVD en CDA, en Limburg. Als je onderzoek doet naar wat er in het hele land gaande is, dan levert dat niet hetzelfde beeld op. Dus dat beeld van publicaties en het beeld in de werkelijkheid, dat zijn twee verschillende dingen. En dat vergt toch wel aandacht."

Media

Peters heeft veel moeite met die verwijzing naar de media in het rapport 'Engelen bestaan niet'. "Ik mis een analyse over de vraag wat er nu ten grondslag ligt aan die affaires. Het rapport stelt teleur en legt voor een deel de schuld van de ophef over die affaires bij de onafhankelijke media, NRC en De Limburger. Dat vind ik eerlijk gezegd een onzinnige analyse en beneden alle peil. Ik vind dat we beter verdienen in Limburg."
Onderzoeker Arno Visser reageerde eerder in NRC op dat verwijt: "De hoofdredacteur van De Limburger wilde 'in de spiegel kijken' en 'opperde dat maatvoering wel degelijk een punt van discussie kan zijn'. Ik zag die reflectie niet bij NRC. Ik vind dat jammer. Extra jammer, zo voeg ik daar vilein aan toe, omdat ik al 25 jaar een mooi hoofdcommentaar uit 1995 op mijn nachtkastje heb liggen, figuurlijk gesproken. Daarin waarschuwde NRC tegen mediacratie. Dat was precies wat hier gaande was."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!