De strijd tegen huisjesmelkers: nieuwe kamerverhuur verboden

Foto ter illustratie. De buurt Heerlerheide bevindt zich in het noorden van Heerlen. © Google Streetview
De gemeente Heerlen verbiedt per direct het verkameren van woningen in de stad. Voor Heerlen is het een enorme opsteker in de hardnekkige strijd tegen huisjesmelkers.
Het is een van de grotere problemen in de gemeente: woningen die door huisjesmelkers worden opgekocht en voor te hoge prijzen per kamer worden verhuurd.

Veel mensen bij elkaar huisvesten

Wijken worden steeds vaker geconfronteerd met huisjesmelkers, maar ook met malafide beleggers en andere slechte verhuurders die huizen opkopen en daar veel mensen bij elkaar huisvesten. Zo wil de gemeente ook de overlast die gepaard gaat met grootschalige huisvesting van onder meer arbeidsmigranten tegengaan. Daarnaast is het opsplitsen van woningen op één adres niet meer toegestaan.

'Foute ontwikkeling stoppen'

Volgens wethouder Jordy Clemens (Wonen) hebben inwoners last van geluidsoverlast en verloedering van hun woonomgeving, terwijl verhuurders geld beuren aan deze praktijken. "Die foute ontwikkeling willen we per direct stoppen. We zien bijvoorbeeld dat woningen in een straat worden opgekocht waarna daar door uitzendbureaus allerlei mensen worden gehuisvest. Vaak tegen hoge huren", aldus Clemens.

Ruimte voor uitzonderingen

Door het nemen van een zogenaamd voorbereidingsbesluit heeft de gemeenteraad woensdagavond tot het verbod besloten voor in ieder geval een periode van één jaar.
Echter kunnen er uitzonderingen worden gemaakt als huiseigenaren die een woning willen verkameren met goede plannen op tafel komen. De gemeente vindt het belangrijk om de levendigheid in het centrum te bevorderen door bijvoorbeeld wonen boven winkels mogelijk te maken. "We gaan er samen met goedwillende partijen voor zorgen dat er wel goede woningen komen", stelt Clemens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!