TU Delft: Ongekende weerstand tegen eredoctoraat Timmermans

Weerstand tegen eredoctoraat Frans Timmermans © L1 (Lex van Moorsel)
Nog nooit ervoer de TU Delft zoveel weerstand tegen de uitreiking van een eredoctoraat als bij die van Frans Timmermans. Een petitie tegen de benoeming is ruim 21.000 keer ondertekend en hoogleraren van de universiteit worden belaagd met (dreig)mails en telefoontjes.
De TU Delft kondigde in december aan Eurocommissaris Timmermans te onderscheiden voor zijn sociaal-maatschappelijke prestaties op klimaatgebied. De politicus wordt gezien als de architect van de Europese Green Deal, een plan om Europa klimaatneutraal te maken.

Petitie

JanAsselbergs, die in 1973 afstudeerde aan de TU Delft als ingenieur werktuigbouwkunde, startte de petitie om te voorkomen dat Timmermans het eredoctoraat krijgt. Deze is ondertussen ruim 21.000 keer ondertekend door 'oud-studenten en anderen', waarvan veel ook anoniem een krabbel hebben gezet. Sommige ingenieurs willen zelfs hun titel inleveren als de Eurocommissaris wordt onderscheiden.
De benoeming zou niks met wetenschap te maken hebben. Daarnaast bekritiseren Asselbergs en medeondertekenaren Timmermans’ opvattingen over onder meer kernenergie en biomassa. De universiteit zou "volledig haar geloofwaardigheid als wetenschapsinstituut verliezen" met de benoeming. De TU Delft zegt op haar beurt dat het geen wetenschappelijk eredoctoraat is, maar een maatschappelijke.

Dreigmails

Eenwoordvoerster van de universiteit geeft aan dat iedereen vrij is om zijn mening te uiten. "We horen daarentegen ook heel veel steunbetuigingen. Maar nee, een weerstand van deze omvang tegen het uitreiken van een eredoctoraat maakte de universiteit niet eerder mee."
Sinds de ophef in de publiciteit kwam, is het aantal krabbels onder de petitie flink toegenomen, evenals het aantal dreigmails en boze telefoontjes aan het adres van hoogleraren die zijn verbonden aan de universiteit.
Volgens Andy van den Dobbelsteen, duurzaamheidsprofessor aan de TU, komt dit steeds vaker voor. Bemoeienis "gepaard met dreigementen, discussies over achterhaalde theorieën en talloze pogingen om hun zin door te drijven", zegt hij tegen het AD.

'Klaar met hetze'

Net als verschillende andere hoogleraren aan de TU Delft, kan Van den Dobbelsteen "de hetze niet meer aanzien." Hij benoemt op Twitter dat de initiatiefnemer van de petitie is betrokken bij klimaatsceptische platforms Clintel en Climategate.
Van den Dobbelsteen betreurt dat een klimaatdiscussie die volgens hem gewoon gevoerd kan worden, de reden voor het eredoctoraat ondersneeuwt. "Als academicus vind ik het goed dat er inhoudelijk wordt gediscussieerd over wetenschappelijke inzichten en de zin en onzin van beleid. Maar dat staat los van het eredoctoraat van Timmermans. Zijn werk aan een duurzamer Europa wordt daarmee erkend en gesteund."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!