Onderzoek: Limburgers maken zich druk om extreem weer

Evacuatie in Valkenburg tijdens het hoogwater in juli. © Veiligheidsregio Zuid-Limburg
Van heel Nederland maken inwoners van Limburg zich het meest zorgen om de gevolgen van extreem weer in hun woonomgeving.
Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van LocalFocus en Kieskompas. Bijna 20.000 mensen vulden de enquête in. Ze konden antwoord geven op de stelling 'Ik maak mij zorgen over de gevolgen van extreem weer'.

Overstromingen

Opvallend is dat twee op de drie Limburgers ongerust is over het veranderende klimaat. En dat is ook niet zo gek na het hoogwater van afgelopen zomer. Limburgers waren niet voorbereid op overstromingen en evacuaties. De watersnood was een ongeëvenaarde gebeurtenis met een miljoenenschade tot gevolg. Daarnaast zorgden de overstromingen voor een grote impact. Ruim 25 procent van de respondenten is het helemaal eens met de stelling. 42 procent antwoordt 'mee eens' en 12 procent heeft geen mening. De rest (10 procent) zegt het niet eens te zijn met de stelling.

Landelijk

Als we verder inzoomen komt naar voren dat naast Limburg ook in Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant de meerderheid aangeeft zich zorgen te maken om extreme weersomstandigheden. Daarbij gaat het niet alleen om extreme regenbuien, maar ook langdurige droogte of flinke hittegolven.
In de provincies Flevoland (18,9 procent) en Zeeland (16,9 procent) is de groep het kleinst: minder dan de helft van de bewoners stelt ongerust te zijn. Meer dan 15 procent van de respondenten in Flevoland, Zeeland én Overijssel zegt zich niet druk te maken over het klimaat.

Alarmistisch rapport

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwt in een onlangs verschenen rapport dat de risico's door de klimaatverandering in ons land groter worden. Het instituut geeft onder meer aan dat er grotere kans is op extreme regenbuien en een hogere zeespiegel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!