Nieuws

Lagere straf in hoger beroep voor doodschieten Ömer Köksal

De 22-jarige Ömer Köksal werd doodgeschoten door leden van een Rotterdamse drugsbende. © Track '88
Twee mannen van 25 en 23 jaar hebben maandag in hoger beroep 11 en 10 jaar cel gekregen voor het doodschieten van de destijds 22-jarige Ömer Köksal in Venlo.
De schietpartij in 2017 vond plaats tijdens een ruzie tussen twee drugsbendes, een uit de Randstad en een uit Blerick.

Bendeoorlog

Het slachtoffer mengde zich in de ruzie en bekocht dat met de dood. De Amsterdammer Gianni Q. en de Rotterdammer Jonathan B. werden eerder door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 12 en 14 jaar voor doodslag. De destijds 19-jarige Gianni Q. schoot weliswaar, maar dat wapen was hem overhandigd door de toen 22-jarige Jonathan B., die wordt beschouwd als leider van de Randstad-bende en de aanstichter van de ruzie.
De familie van Köksal vond de straffen die de rechtbank oplegde te laag en het openbaar ministerie ging in hoger beroep. Het gerechtshof in Den Bosch komt nu tot lagere straffen voor de twee Randstedelingen. Ze zijn veroordeeld voor (het medeplegen van) doodslag en wapenbezit.

Knokpartij

Volgens het hof waren de mannen uit de Randstad verwikkeld geraakt in een knokpartij met een groep jongeren uit Blerick en waren ze in de minderheid. Ze kregen klappen en werden geschopt. Tegen het eind van het gevecht bemoeide ook het latere slachtoffer Ömer Köksal zich met de strijd. Terwijl de mannen uit de Randstad op de vlucht sloegen en daarbij elk een andere richting op gingen, werden ze enkele keren bedreigd, onder andere door Köksal, aldus het Hof. Daarop haalde Jonathan B. een wapen op.

Belaagd en bedreigd

Toen de mannen uit de Randstad elkaar weer troffen, werden ze opnieuw belaagd. Dat gebeurde door Köksal en een vriend van hem. Jonathan B. ontgrendelde het wapen, gaf het aan Gianni Q. en die schoot ermee in de lucht. Weer gingen de mannen uit de Randstad er vandoor, maar opnieuw werden ze onderschept door Köksal en diens vriend. Jonathan B. werd tegen de grond gewerkt en daarna wilde Köksal Gianni Q. aanvallen. Die schoot Köksal daarop neer.

(Medeplegen) doodslag

Jonathan B. is nu tot 11 jaar cel veroordeeld omdat hij voor het wapen zorgde. De straf ligt volgens het hof in de lijn met de straffen voor het medeplegen van doodslag. Bovendien heeft hij geprobeerd een andere getuige te beïnvloeden.
Gianni Q. is veroordeeld tot 10 jaar cel voor doodslag. Het gerechtshof gaat niet mee in het pleidooi van zijn advocaat dat de man uit noodweer exces handelde, omdat het gebruikte geweld niet in verhouding staat tot wat hem werd aangedaan. Volgens het gerechtshof is in het vonnis meegenomen dat hij altijd heeft meegewerkt, helder heeft verklaard wat er destijds gebeurde en destijds nog een blanco strafblad had.

Shockschade

De twee mannen moeten de nabestaanden van Köksal samen een fikse schadevergoeding van 67.000 euro betalen, waarvan 60.000 euro bestaat uit zogenoemde shockschade.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!