Nieuws

Tragische opera in industriële grindhaven Born

Repetitie in grindhaven Born voor opera Rusalka de kleine zeemeermin (27-06-2021) © L1 (Peter Beeker)
De repetities voor de opera Rusalka De Kleine Zeemeermin zijn begonnen in de grindhaven in Born. Het spektakelstuk wordt vanaf 2 juli opgevoerd.
Het orkest is op een ponton in de haven geplaatst en de operazangeressen en -zangers nemen hun plek in het ruige werkgebied van Consortium Grensmaas in. De repetities voor Rusalka zijn in volle gang.

Verliefd

"In deze omgeving spelen doet je natuurlijk wat", vertelt bariton Sef Thissen uit Venlo. Thissen speelt de watergeest, de vader van de zeemeermin die hopeloos verliefd raakt op een jonge prins. "De repetities zijn we begonnen in het theater. Daar speel je kort op elkaar. Hier is dat niet meer het geval. Enorm spannend om het stuk hier tot leven te brengen."

Schouwspel

De opera Rusalka is gebaseerd op een sprookje van Hans Christian Andersen. "Een sprookje met een tragisch einde", verklapt regisseur Sybrand van der Werf. Hij doelt op het motto van het verhaal. De zeemeermin die zich wil zich aanpassen aan de wereld van haar tweebenige prins. "We zoeken voor dit stuk de combinatie met een industriële omgeving. Dat levert een mooi schouwspel op."

Heks

Sopraan Kristina Bitenc speelt de rol van zeemeermin. De Vlaamse tenor Denzil Delaere is de prins van het verhaal. De rol van de heks wordt vertolkt door de eveneens Vlaamse mezzosopraan Lien Haegeman.

Compact

De productie van Rusalka wordt uitgevoerd door Opera Compact uit Sittard. Het gezelschap is opgericht om kleinschalige operaproducties in theaters te brengen. Van der Werf: "Ja, erg compact is deze uitvoering niet, kun je stellen. Toch is een 'normale' opera-uitvoering in het theater vele malen groter dan dit. Dan heb je alleen al een concertbak met 75 muzikanten."
Voor iedere voorstelling zijn er kaarten voor 500 bezoekers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!