Wolvenpups overleden in Mondo Verde: 'Mokerslag'

© Facebook Mondo Verde Landgraaf
Verdrietig nieuws voor familiepark Mondo Verde in Landgraaf. Daar zijn deze week twee wolvenpups overleden.
"Het is een mokerslag voor de dierenverzorging en medewerkers van Mondo Verde. Dit is een familiebedrijf. We delen lief en leed met elkaar", zegt hoofddierenverzorger Erico Goedhart.

Verwondingen

De eerste pup werd begin deze week dood gevonden in het verblijf van de wolven, de tweede woensdag, laat het park vrijdag weten. Het viel de medewerkers op dat de welpen kleine verwondingen hadden. Na sectie is gebleken dat beide pups inwendig verwond waren. "Ook zijn er ontstekingen ontstaan", vertelt Goedhart.

'Samenloop van omstandigheden'

Omdat de pups te vroeg uit hun hol kropen, vertoonde de moederwolf rusteloos gedrag. Normaal gesproken kruipen de wolvenwelpjes rond de zeven à acht weken uit een hol, legt Goedhart uit. Ze blijven dan nog rondom het hol liggen. "Deze pups gingen gelijk aan de wandel. De moederwolf pakte ze met haar bek op en bracht ze dan terug naar de veilige plek. Daarin was ze misschien te ruw. Ze werd zenuwachtig door de gedragingen van haar kinderen, omdat dit niet normaal is." Daarbij komt kijken dat het terugzien van bezoekers na de coronasluiting een aannemelijke beweegreden is geweest van de gespannen houding van de moederwolf. "Een samenloop van omstandigheden dus", concludeert Goedhart.
De welpjes waren nog jong. Een exacte leeftijd is niet bekend, omdat de wolfjes in een hol geboren worden en dat is daarom moeilijk achterhaalbaar. "Deze pups waren nog donker. Daar kunnen we aan zien dat ze niet oud waren. Naarmate ze ouder worden, verkleurt hun vacht. Dan worden ze lichter", aldus Goedhart.

Weghalen

Voortijdig ingrijpen was volgens de hoofddierenverzorger geen goed plan geweest. Dat zou betekenen dat de welpjes via mensen melk zouden krijgen. "Hiermee creëer je afwijkend gedrag voor mensen en dat zou uiteindelijk voor problemen zorgen in de roedel. En dat wil je niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!