Ben Verbong maakt serie over Februaristaking

© Omroep Venlo
Filmregisseur Ben Verbong (71) uit Tegelen werkt aan een serie over de Februaristaking van 1941. Tijdens die staking kwamen Nederlandse arbeiders in opstand tegen de Jodenvervolging van de Duitsers tijdens de bezetting.
Dat meldt de Telegraaf.

Massaal protest

De miniserie wordt gebaseerd op de boeken die verzetsman Theun de Vries over de Februaristaking schreef. De staking begon destijds in Amsterdam op 25 februari 1941 en breidde zich uit naar andere steden. De Duitsers sloegen de Februaristaking met geweld neer, waarbij doden en zwaargewonden vielen. De staking was één van de weinige massale en openlijke protesten tegen de Jodenvervolging. "De serie volgt een aantal gezinnen die op verschillende manieren bij de staking betrokken raken", vertelt Ben Verbong vanuit zijn woonplaats München tegen de krant. Hij hoopt volgend jaar te kunnen beginnen met de opnames.
Pupkin Film van de uit Tegelen afkomstige Pieter Kuijpers produceert vijfdelige serie. Kuijpers is nog in gesprek met omroepen en streamingdiensten.

Verdienste

Ben Verbong werd in 2019 benoemd tot Limburger van Verdienste. Hij kreeg de provinciale onderscheiding voor zijn baanbrekende bijdrage aan de Nederlandse filmindustrie. Verbong zit al ruim 50 jaar in het vak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!