Bestuursrechter: geen geld voor omwonenden NAVO-basis

© Istock
Ook de bestuursrechter vindt niet dat een groep mensen uit de omgeving van NAVO-vliegbasis Geilenkirchen recht heeft op een bedrag van 1500 euro per persoon, als vergoeding voor immateriële schade.
De Rechtbank Limburg heeft het beroep dat de 180 omwonenden hebben ingediend. afgewezen. De zaak werd eind april dit jaar behandeld door de rechtbank in Maastricht.

Miljoenen

Ze eisten 1500 eur per persoon per jaar dat de Awacs-vliegtuigen gebruik maken van het vliegveld, vlak over de grens bij Onderbanken. Vanaf de basis vliegt de Navo sinds het midden van de jaren 80 met de radarvliegtuigen. Toewijzing van de claim zou de staat dus miljoenen hebben gekost.

Staatssecretaris

De eisers hadden in eerste instantie aangeklopt bij staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Zij wees de eis af, waarna de klagers naar de bestuursrechter stapten. Volgens de rechter kan een schadeclaim tegen de overheid pas worden ingediend, als de geleden schade komt door een besluit dat door de overheid is genomen. Dat is hier echter niet het geval.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!