Veroordeeld CDA-raadslid Julien Penders vecht straf aan

Julien Penders (tweede van links) omringd door partijgenoten. © MGL/Ermindo Armino
CDA-gemeenteraadslid Julien Penders gaat in cassatie tegen de werkstraf die hij maandag kreeg opgelegd voor mishandeling.
Penders, die zetelt in de gemeenteraad van Echt-Susteren, werd maandag in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor een ernstige mishandeling in 2011. Ook moet hij ruim 3200 euro schadevergoeding betalen.

Gebroken schedel

Het gerechtshof acht bewezen dat de CDA'er uit Dieteren op kerstavond 2011 een cafébezoeker in Maastricht een gebroken schedel heeft geslagen. Penders en zijn advocaat Guy Koppen laten het daar niet bij zitten en gaan in cassatie bij de Hoge Raad. "In mijn optiek is hem (het slachtoffer, red.) achteraf aangepraat dat het Penders was", redeneert Koppen.

Niet overtuigd

Ondanks zijn veroordeling blijft het CDA in Echt-Susteren achter Penders staan. "Wij kennen Julien en we gaan af op onze eigen indruk", verklaart fractievoorzitter Peter Cox. "Hij zegt dat hij het niet gedaan heeft en wij zijn ook niet overtuigd van zijn schuld."

Integriteitscommissie

Toch is daarmee nog niet zeker dat Penders zijn positie kan behouden. De landelijke integriteitscommissie van het CDA kondigde maandag namelijk al een onderzoek aan naar de gang van zaken. "We gaan praten met de de heer Penders en de lokale afdeling. De kous is hiermee dus nog niet af", liet een woordvoerder van de partij weten. "Na de gesprekken neemt de commissie een bindend besluit over de positie van de heer Penders."

Lees ook: 'Positie Julien Penders is onhoudbaar, blamage voor CDA'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!