VDL Nedcar is in gesprek met tweede opdrachtgever

Een van de produktiehallen van autofabriek VDL Nedcar in Born. © Archief L1
VDL Nedcar, de provincie en de gemeente Sittard-Geleen gaan gas geven. Nu de autofabrikant in gesprek is met een mogelijk tweede opdrachtgever naast BMW/Mini, heeft de bouw van een nieuwe lasstraat (carrosseriebouw) absolute topprioriteit.
"Als straks de contractonderhandelingen beginnen, wil ik niet gehinderd worden door allerlei procedures", zegt Nedcar-directeur Joost Govaarts.

80.000 vierkante meter
Hij heeft de overheden gevraagd om alvast alle benodigde ruimtelijk-planologische voorbereiding te treffen. Omdat de huidige fabriek met het BMW-contract voor de productie van Mini’s vrijwel vol zit, moet de nieuwe hal met een vloeroppervlak van circa 80.000 vierkante meter rond 2019 landen op Pasveld. Dat is het gebied tussen de Nedcarfabriek, de A2 en kasteel Wolfrath.

Aanleg van spoorlijn
Vanwege de verwachte productiegroei zou ook snel gestart moeten worden met de voorbereidingen voor de aanleg van een spoorlijn aan de oostzijde van de fabriek. Dit met als doel om de geproduceerde auto’s ook per spoor (goedkoper en milieuvriendelijker) te kunnen transporteren. Dat is althans een van de belangrijkste aanbevelingen in de Verkenningsnota Uitbreiding VDL van Buck Consultants (BCI), in opdracht van provincie en gemeente. Omdat met de procedures voor de aanleg van een spoor zeker vijf jaar gemoeid zijn, adviseert BCI om met ProRail al de planvoorbereiding te starten.

10.000 arbeidsplaatsen
In de studie van BCI naar de ruimtebehoefte van VDL Nedcar is uitgegaan van een maximum groei-scenario van 400.000 geproduceerde auto’s in 2023/2024 en een werkgelegenheid van 10.000 arbeidsplaatsen. Hoe de groei op termijn daadwerkelijk uitpakt is mogelijk te voorspellen. Om straks zo slagvaardig mogelijk te kunnen opereren en anticiperen op groei, heeft VDL Nedcar hoog ingezet.
Interview met Joost Govaarts
Interview met wethouder Meekels over NedCar

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!