Sittard-Geleen gaat fors snoeien in uitgaven

© Erwin Minkenberg
De gemeente Sittard-Geleen gaat fors snoeien in haar uitgaven om de begroting voor volgend jaar en de komende jaren op orde te krijgen.
Voor volgend jaar gaat het om een bezuiniging van elf miljoen euro.

Hogere woonlasten
Tegelijk gaan de woonlasten voor de inwoners omhoog met gemiddeld 37 euro. Dat komt door een verhoging van de OZB-belasting en de afvalstoffenheffing. De rioolheffing gaat daarentegen wat omlaag.

Sittard-Geleen moet flink extra bezuinigenSubsidie afschaffen
Het gemeentebestuur wil onder meer het onderhoud van de openbare ruimte verlagen naar het wettelijk minimum en de subsidie voor het muziek- en dansonderwijs afschaffen. Ook wil het bezuinigen op de ambtelijke organisatie, bijvoorbeeld door de tonnen kostende digitalisering te vertragen.
Projecten vertraagd
Het gemeentebestuur wil daarnaast geen subsidiegeld meer uittrekken voor de regionale en nationale trainingscentra op de Sportzone Limburg. Verder wordt een aantal grote projecten vertraagd of versoberd. Het gaat dan onder meer over de plannen voor de gemeentelijke huisvesting.

Minder kwijt
College en gemeenteraad zouden in het monumentale Kloosterkwartier in Sittard worden gehuisvest, de ambtelijke organisatie in het oude stadhuis van Geleen. Onderdeel van de voorgestelde bezuiniging is ook het privatiseren van zwembad De Hateboer in Sittard. Daardoor is de gemeente veel minder kwijt aan exploitatielasten.

Provincie keurt schrappen investeringen Sittard-Geleen afVooruit geschoven
Volgende maand moet de gemeenteraad van Sittard-Geleen een besluit nemen over de bezuinigingsvoorstellen. Het provinciebestuur keurde eind augustus nog een eerdere versie van de begroting van Sittard-Geleen af, omdat er te weinig echte bezuinigingen in stonden. Er werd te weinig geschrapt en teveel vooruit geschoven, zo vond het provinciebestuur. De provincie is verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële situatie van de 33 Limburgse gemeenten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!