Nieuws

Brouwerij Sittard brouwt speciaalbier op recept

© iStock
Je ziet het wellicht niet meteen, maar misschien wordt jouw bier wel gebrouwen in Sittard.
Bij de InBier brouwerij van Michiel Ruigt wordt namelijk geen eigen bier gebrouwen, maar speciaalbier op recept van andere brouwers. Sinds maandag heeft Ruigt zijn 'dienstverlenende bierbrouwerij' compleet en kan er vol gas gebrouwen worden.

Kleine porties

Vanuit Ruigts passie voor brouwen en de behoefte aan meer brouwcapaciteit in Nederland en omliggende landen, is deze nieuwe brouwerij ontstaan. Er wordt vaak bier gebrouwen, maar wel in kleinere hoeveelheden. "Waar normale brouwerijen 2 à 3 keer per dag brouwen, kunnen wij dat 7 à 8 keer. Wij richten ons daarbij op hoeveelheden tot een paar duizend flesjes in plaats van pallets vol."

Recepten

Het brouwen van andermans recept gaat niet zomaar. "Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst wordt het recept uitgekristalliseerd. We maken afspraken over wat meetbaar is en proberen zo het originele recept zo goed mogelijk te benaderen, maar er blijft altijd een verschil. Vervolgens kopen we zelf de grondstoffen en flessen in. De opdrachtgever verkoopt het bier dan zelf."
© Francis Kuijpers

Testbrouwsels

Naast kleine bierbrouwerijen en hobbybrouwers, weten ook grotere brouwerijen het bedrijf in Sittard al te vinden. "Grotere partijen laten ons hun nieuwe producten brouwen, zodat zij met een eerste kleine hoeveelheid kunnen testen of zij het groots op de markt gaan brengen."

Toekomst

Michiel weet wat hij wil. "Het is wellicht mesjogge, maar ik wil met onze diversiteit de top 10 van Nederlandse brouwerijen bereiken." Daarnaast hoopt hij volgend jaar meer personeel te hebben, het niveau van bier te kunnen laten stijgen en nog meer bier te kunnen brouwen. Wellicht zelfs biologisch bier. "Aan het eind van 2018 wil ik kunnen zeggen dat we 1000 verschillende soorten bier hebben gebrouwen." Ook ziet hij kansen in samenwerkingen met Engelse, Scandinavische en Duitse brouwers.
De Sittardse bierbrouwer hoopt dat er in zijn brouwerij nieuwe ideeën tussen brouwers blijven ontstaan en dat hij zelf verrast wordt met nieuwe bieren. "Voor mij allemaal kersen op één grote taart."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!