Jaarlijks bijna vier miljoen krimpgeld voor Parkstad

© Arthur Hubers
Parkstad kan tussen 2016 en 2020 jaarlijks rekenen op een bijdrage van 3,9 miljoen euro uit het fonds van het Rijk voor krimpgebieden.
Dat blijkt uit een brief van PvdA-minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken aan de Raad voor de financiële verhoudingen.

Maastricht en Sittard-Geleen

De regio Maastricht-Mergelland krijgt 897.000 euro per jaar, de Westelijke Mijnstreek 812.000 euro. Het geld is bedoeld om de negatieve effecten van de bevolkingskrimp op te vangen bijvoorbeeld op het gebied van voorzieningen, woningbouw en ruimtelijke ordening.

Andere criteria

Net als de afgelopen jaren zit er ruim 11 miljoen euro in het krimpfonds. Maar de criteria zijn wel veranderd. Alleen gebieden met een verwachte bevolkingsdaling van minimaal drie procent komen nog in aanmerking voor een bijdrage. Daarbij wordt zowel gekeken naar de afname in het verleden als naar de prognoses voor de toekomst.

Niks voor Midden en Noord

Voortaan gaat het geld dan ook alleen nog naar acht regio's. Behalve de drie regio's in Zuid-Limburg zijn dat Zeeuws Vlaanderen, de Achterhoek en drie gebieden in Noord-Oost Groningen. Tot nu toe kregen ook gebieden geld die in de toekomst met minder inwoners te maken krijgen maar nu nog niet, zoals Noord- en Midden-Limburg.
De Raad voor de financiële verhoudingen komt nog met een reactie op de nieuwe verdeelsleutel. In september neemt de minister dan een definitief besluit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!