Universiteit Maastricht doet onderzoek naar spierziekte

Het ziekenhuis in Maastricht. © Maastricht UMC+
De Universiteit in Maastricht gaat onderzoek doen naar de spierziekte myotone dystrofie (MD).
De universiteit heeft een leerstoel beschikbaar gesteld. Deze wordt bekleed door neuroloog Karin Faber van het Maastricht UMC+. Ze is vrijdag officieel geïnstalleerd als hoogleraar Neuromusculaire Aandoeningen aan de universiteit.

Spierziekte

In Nederland lijden zo'n 2000 mensen aan de ziekte. Het is daarmee de meest voorkomende erfelijke spierziekte die op dit moment niet te genezen is. De symptomen variëren van staar en lichte spierzwakte tot hartritmestoornissen, concentratieproblemen en algehele spierzwakte. Lopen, ademen en slikken wordt onmogelijk.

Geen hulp

Volgens Faber is de ziekte niet bij iedereen bekend, mede doordat het ook de hersenen beïnvloedt. "Patiënten hebben daardoor de neiging om hun eigen klachten te bagatelliseren en niet gauw om hulp te vragen. Dat is ook de reden dat er niet zoveel bekend is over het ziekteverloop van deze spierziekte. We willen graag meer inzicht krijgen over het verloop zodat we ook de effectiviteit van nieuwe behandelingen beter kunnen beoordelen."
Maastricht UMC+ is één van de internationale expertisecentra voor MD.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!