Maastricht: extra maatregelen tegen hoogwater

Er zijn stevige extra maatregelen nodig om Maastricht de komende decennia beter te beschermen tegen extreem hoge waterstanden van de Maas.
Reden voor het stadsbestuur om samen met andere betrokken partijen, waaronder Rijk en provincie, een verkennend onderzoek uit te voeren.

Onderzoek

De studie neemt naar verwachting zo’n twee jaar in beslag en gaat zo’n 3,5 ton kosten, zo bevestigt wethouder Gerdioo van Grootheest (GroenLinks, waterbeleid).

Extreme neerslag

Als gevolg van klimaatveranderingen verwachten deskundigen wereldwijd dat extreme neerslaghoeveelheden steeds vaker voorkomen. "Met als bijkomend probleem voor Maastricht dat onze stad voor de rivier een typische flessenhals vormt", zegt de wethouder.

Hoogwater

Bovendien heeft het Rijk de landelijke norm voor hoogwaterveiligheid onlangs fors opgekrikt. Aanvullende maatregelen zijn daarom hoe dan ook noodzakelijk.
"In het onderzoek zetten we alle mogelijkheden op een rijtje. En brengen we in kaart wat wenselijk, effectief en qua kosten-baten haalbaar is."

Verschillende opties

Geen enkele optie wordt uitgesloten: van het (verder) verstevigen en verlengen van dijken en kades tot het omleiden van geulen en het verdiepen van de bedding.
In de loop van 2017 moeten de eindconclusies op tafel liggen. Inclusief een voor- keursoplossing voor de korte (2030) en langere termijn (na 2050, red.).
Lees woensdag meer hierover in de Limburgse kranten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!