Zorgen in parlement over komst mestverwerkingsfabriek

© Istock
SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement maken zich grote zorgen over de komst van een grote mestverwerkingsfabriek langs de A73 bij Grubbenvorst.
Het provinciebestuur en het Waterschap Limburg hebben groen licht gegeven voor het plan van een Duits bedrijf. Maar in schriftelijke vragen stellen de drie partijen bang te zijn voor vele negatieve gevolgen voor leefbaarheid en milieu.

Negatieve gevolgen
De komst van de fabriek kan leiden tot meer stankoverlast, uitstoot van fijnstof en ammoniak en verslechtering van de waterkwaliteit, aldus de partijen. Zo zou het mestverwerkingsbedrijf een enorme hoeveelheid afvalwater lozen in het nabijgelegen oppervlaktewater van de Gekkengraaf. Verder zou er onvoldoende rekening worden gehouden met het risico op calamiteiten, bijvoorbeeld lekkage van opslagtanks.

Weerstand

Coalitiepartij SP en oppositiepartijen GroenLinks en PvdD wijzen ook op de 'enorme weerstand' in de omgeving. Zij vinden daarom dat goed overlegd moet worden met omwonenden en dat hun zorgen en bezwaren serieus moeten worden genomen. Bovendien zetten de drie partijen grote vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van een vergunning.

Ook lijkt zo'n grootschalige installatie ver af te staan van het doel van het provinciale beleid dat "de agrarische sector in 2025 een lust voor de omgeving moet zijn", zo zeggen zij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!