Ophef over pretecho-apparaat uit Ulestraten

© Istock
Tweede Kamerlid Renske Leijten van de Socialistische Partij (SP) gaat Kamervragen stellen over het startende bedrijfje Babywatcher van Raymond Bergs uit Ulestraten.
Babywatcher gaat vanaf oktober draagbare echo-apparatuur verhuren aan aanstaande ouders. Die kunnen dan thuis beelden van hun ongeboren kind zien en hoeven niet te wachten op de echo-afspraken in het ziekenhuis.

Echo op Facebook

Ze kunnen thuis de filmpjes en foto’s downloaden van het gehuurde echo-apparaat en bijvoorbeeld op Facebook zetten. Een week huur kost 69 euro. Zaterdag schreven de Limburgse kranten over Babywatcher in de rubriek Starter van de Week.

Gebruik afgeraden

Het idee van pretecho’s thuis ontmoet echter kritiek van SP-Kamerlid Leijten. Ze vindt dat echo’s altijd onder medische begeleiding moeten worden gemaakt. Op internet raden ook verloskundigen het thuisgebruik af, omdat nog niet duidelijk is wat de effecten van ultrageluidsgolven op lange termijn zijn.

Goedgekeurd

Raymond Bergs is niet verbaasd over de ophef, hij had niet anders verwacht. "Vandaar dat ik drie jaar in de voorbereiding heb gestoken en medische, juridische en technische specialisten heb geraadpleegd. Dit is een consumentenproduct dat voldoet aan de strengste veiligheidseisen." Het scanapparaat en de fabrikant zijn ook goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, de FDA.

'Zegt me niks'

Renske Leijten ziet het anders: "Het tijdslot toont juist aan dat geluidsgolven kennelijk niet veilig zijn. En de goedkeuring van de FDA zegt me helemaal niks."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!