Minister: PVV moet Heemels-geld gewoon terugbetalen

© Mark de Man/1Limburg
De PVV in het Limburgs parlement moet ondanks een smeekbede bij de minister toch de 178.000 euro terugbetalen, die eerder door fractievoorzitter Michael Heemels achterover werd gedrukt.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft het verzoek van de PVV in het Limburgs Parlement afgewezen om een streep te zetten door de betalingen.
Verduisterd
Het Limburgs Parlement besloot in december vorig jaar dat de partij tot 2024 de tijd heeft om het geld terug te betalen. Het bedrag was bedoeld als fractievergoeding, maar werd verduisterd door voormalig PVV-fractievoorzitter Michael Heemels.

Lees ook: PVV wil streep door terugbetaling verduisterde 178.000 euro
Onmogelijk
De PVV had aangevoerd dat het voor de partij vanwege de terugbetalingen "onmogelijk wordt gemaakt om op eenzelfde manier politiek te bedrijven als de andere partijen." Daarmee zou het 'algemeen belang in een democratie met handen en voeten zijn getreden', vond de partij.

Omweg
Maar minister Ollongren gaat dus niet mee in die redenering. Op de eerste plaats wijst zij erop dat de PVV geen gebruik heeft gemaakt van de normale bezwaar- en beroepsprocedures. "Een verzoek tot vernietiging dient niet te worden gebruikt als 'bypass' van bestuursrechtelijke procedures", zo schrijft de minister in haar besluit waarvan een afschrift is toegezonden aan het Limburgs Parlement.

Niet aannemelijk

Naast dit formele argument, stelt de minister dat er ook inhoudelijk geen reden is om in te grijpen. Volgens haar heeft de PVV niet aannemelijk gemaakt dat zij niet langer in staat is fatsoenlijk te functioneren door de terugbetalingsregeling tot 2024. "Integendeel, in de besluitvorming is daar juist rekening mee gehouden", aldus Ollongren.

Redelijk

Haar conclusie is dan ook dat het Limburgs Parlement 'in redelijkheid' zijn besluit heeft kunnen nemen en dat ook de procedure daarnaar toe zorgvuldig is doorlopen. "Het besluit komt mij niet onjuist gemotiveerd voor", zo schrijft zij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!