Nieuws

Bemelen viert feest: liefst duizend kaarsjes uitgeblazen

© L1 / Frank Moonen
Bemelen vierde woensdag haar duizendste verjaardag. Uit oude aktes is bekend dat het kerkdorp van de gemeente Eijsden-Margraten al in het jaar 1018 bestond.
Maar waarschijnlijk is het dorp nog veel ouder.

Bedevaart

Op 17 januari is het naamfeest van Antonius-Abt, één van de patroonheiligen van Bemelen. Bemelen stond al eeuwen geleden bekend vanwege zijn Antoniusbedevaart. "Mensen kwamen vooral om brood te laten zegenen, om het vervolgens aan het vee te voeren. Het zou bescherming bieden tegen veeziektes", legt Guus Urlings uit, in zijn rol als organisator van Bemelen 1000+.

Feestelijk jaar

Bemelen viert overigens niet alleen woensdag feest, want dit was de eerste dag van een jaar vol feestelijkheden. Tijdens de Winterkermis is het jaar van 'Bemelen 1000+' geopend. De afsluiting van het feestjaar vindt plaats op 17 januari 2019.
L1 zond eerder de documentaire 'De bewakers van Bemelen uit': het dorp bezien door de ogen van een aantal typische inwoners. Bekijk deze op L1.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!