Vastenavondkamp: een jaar na de moord op Ömer Köksal

Wijkagent Peter Huijs
Een jaar na de moord op Ömer Köksal gaat de Blerickse wijk Vastenavondkamp stapsgewijs vooruit. Dat zeggen de wijkagent, een buurtbewoner en een schooldirecteur in gesprek met L1.
Volgens wijkagent Peter Huijs zijn ze er nog lang niet, maar hij ziet wel verbeteringen. Zo is de gemeente in de wijk volop bezig met burgerinitiatieven en zijn er straatcoaches actief die met jongeren aan de slag gaan. Ook BOA's helpen de politie met het beboeten van hardrijders en het weghalen van autowrakken in de wijk.

Probleemwijk
In de wijk zijn al jarenlang veel problemen. In november vorig jaar liep het helemaal uit de hand na de liquidatie van Ömer Köksal. Hij werd na een ruzie op klaarlichte dag doodgeschoten op straat. Daarna ontstond grote onrust in de buurt en werd geschreeuwd om de aanpak van de problemen.

Rotte appels

Buurtbewoner Jan Vos ziet dat de wijk vooruitgaat. Binnenkort starten inwoners een eigen buurtmoestuin. Volgens hem zijn er veel vooroordelen en met deze projecten haal je die weg. Vos erkent wel dat het handhaven van de politie ontbreekt in de wijk. "Rotte appels heb je in elke buurt, maar er moet wel gehandhaafd worden. Dat gebeurt nauwelijks."

Te weinig

Wijkagent Huijs noemt het roeien met de riemen die ze hebben. "Door te weinig mankracht kan er niet opgetreden worden zoals dat gebeurde vlak na de moord. Sinds kort heb ik een eigen onderkomen waar wekelijks een spreekuur wordt gehouden. In dat gebouw moeten meer maatschappelijke bedrijven komen die de wijk weer leefbaar moeten maken."

Teleurgesteld

Schooldirecteur Jan Wilms is teleurgesteld in de gemeente. "Ondanks de hulp van de gemeente bij de burgerinitiatieven zie ik maar weinig van de verbeteringen in de wijk. Het heeft te maken met woorden en daden. Ik vraag me af in hoeverre Vastenavondkamp top prioriteit 1 is. Er is nog steeds drugsoverlast. In vergelijking met vorig jaar is het nu stil, maar ik vraag me af of dat stilte voor de volgende storm is."

Reactie gemeente

De gemeente Venlo laat in een reactie weten dat er al veel zaken zijn gebeurd in de wijk. Zoals het plaatsen van verkeersremmende maatregelen. Daarnaast werkt de gemeente Venlo samen met de provincie aan een meerjarenplan om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!