Zeer warme juli recordzonnig en recorddroog

© Lezersfoto L1
De maand juli was nog nooit zo zonnig en nog nooit zo droog in Limburg als dit jaar. Alleen qua temperatuur halen we geen record: in 2006 was het in de maand juli gemiddeld nog warmer in Limburg.
In de regio Maastricht-Beek scheen de zon volgens Meteo Limburg deze maand zo'n 315 uur. Dat is ruim honderd zonuren meer dan normaal. Tot dit jaar was juli 2006 met 308 zonuren de zonnigste julimaand.

Hittegolf

In Noord- en Midden-Limburg was het zelfs nog iets zonniger dan in Zuid-Limburg. Op het KNMI-weerstation in Arcen werden, door de zeer beschutte ligging, op 26 en 27 juli temperaturen gemeten van net boven de 38 graden. Er is daar sinds 12 juli sprake van een hittegolf. Deze laatste julidag wordt de twintigste hittegolfdag.
Juli 2006 blijft recordhouder op het gebied van temperatuur. In dat jaar was er in grote delen van Limburg een hittegolf van 33 dagen, van 29 juni tot en met 31 juli.

Recorddroog

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er niet meer zo weinig regen gevallen als dit jaar. Op de meeste plaatsen in Limburg was juli dan ook recorddroog. Lokale onweersbuien zorgden er echter voor dat dit record niet voor heel Limburg geldt. Zo werd onder meer in Vijlen, Vaals, Venray, Venlo en Heibloem het droogterecord net niet overtroffen.
Het neerslagtekort sinds 1 april is nu dan ook recordhoog: meer dan 300 millimeter. Daarmee is de zomer van 2018 tot nu toe droger dan de beruchte droge zomers van 1947, 1959 en 1976.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!