'Genoeg draagvlak voor stakingen VDL Nedcar'

© Jean-Pierre Geusens
FNV Bondgenoten zegt dat er bij VDL Nedcar in Born genoeg actiebereidheid onder het personeel is om opnieuw te staken.
Dat zegt vakbondsbestuurder Hans Wijers in de L1 Ochtendshow.

Banenverlies
"Zover mij bekend staan onze leden nog steeds onverminderd achter onze eisen." Maar hij wil niet zeggen hoeveel werknemers er lid zijn van de vakbond. Er zou verdeeldheid zijn over de acties omdat een deel van het personeel vreest voor een nog groter banenverlies als BMW de productie verder zou terug schroeven. "Er zullen nu best andere mensen zijn die een andere keuze maken. Staken is het enige middel dat je als werknemer hebt om goede arbeidsvoorwaarden af te dwingen."

1000 banen

De vakbonden hebben nieuwe acties gepland in november in de metaalsector, ondanks het verlies van 1000 banen bij NedCar: "Er is nogal wat aan de hand, maar dat is geen reden voor ons om Nedcar over te slaan." De bonden voeren al een tijdje actie in de metaalsector. De CAO-onderhandelingen zouden vast zitten. Bij de autofabriek in Born werd het werk ook al verschillende keren neergelegd.

Sleutelrol

FNV wil daarom juist staken bij VDL Nedcar, omdat het een belangrijk bedrijf is in de metaalsector: "VDL heeft veel invloed, als zij zich samenpakken met een aantal andere bedrijven, dan weet ik zeker dat er zo een nieuwe CAO zal liggen. Het is een kwestie van willen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!