Heibloem haalt opgelucht adem: 'Eindelijk duidelijkheid'

© ANP
In Heibloem wordt opgelucht adem gehaald nu er een doorbraak is in de zaak Nicky Verstappen.
Politie en justitie maakten woensdagmiddag bekend dat Jos Brech uit Simpelveld verdachte is in de zaak.

Stil op straat

"Ik ben 110 procent opgelucht", zegt een van de inwoners van de woonplaats van Nicky. "Het is fijn dat er nu duidelijkheid komt." Toen om 12:00 uur de persconferentie over de doorbraak begon, was het ineens stil op straat, zo vertelt verslaggever Ruud van Broekhoven.

Mogelijke betrokkenheid

Lange tijd werd met argusogen naar inwoners van het dorp gekeken vanwege mogelijke betrokkenheid bij de dood van Nicky. Hij was immers op kamp met het plaatselijke kindervakantiewerk toen hij verdween en dood werd gevonden.

"We zijn heel blij voor de ouders", reageert een vrouw op straat. Een andere vrouw, wiens zoon ook op het bewuste zomerkamp was, haalt opgelucht adem. "Ik ben blij dat de familie van Nicky nu rust heeft en hoop dat ze de verdachte kunnen vinden. Het had ook mijn zoon kunnen zijn."

Kampoudste in beeld

Er werd onder meer gekeken naar de kampleiding. Kampoudste Joos Barten was serieus in beeld als verdachte. Op 23 november 2010 werden de resten van de man opgegraven. Hij overleed in 2003 en was verdacht, omdat hij eerder al eens was veroordeeld voor ontucht met kinderen. Het dna van Barten matchte niet met het gevonden dna-spoor op het lichaam van Nicky.

Dorp met een geheim

De band Rowwen Hèze maakte in 2003 het nummer 'Vlinder' over het drama rond Nicky Verstappen. De songtekst gaat over 'Een dorp dat een geheim bewaart', inspelend op het gevoel dat sommigen meer zouden weten over de dood van Nicky, maar hun mond hielden.

Nog banger

Nu duidelijk is dat de verdachte uit Simpelveld komt en geen bekende is van de toen elfjarige jongen, reageren inwoners opgelucht. De moeder van Nicky is geschrokken omdat het een onbekende was. "Dat betekent dat Nicky nog banger moet zijn geweest. De angst in zijn laatste ogenblikken. Dat vind ik nog ondraaglijker."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!