Verlaten Campus Kerkrade niet langer school

© L1
De leegstaande Campus in Kerkrade-West staat niet langer te boek als schoolgebouw.
De onderwijsbestemming is van het gebouw gehaald, heeft wethouder Jo Bok de raadscommissie in Kerkrade laten weten.

Snel uitsluitsel

Welke gevolgen dat heeft voor de gemeente Kerkrade, vooral op financieel gebied, is volgens Bok nog niet duidelijk. Hij heeft de raadscommissie deze week beloofd dat hij dat zo snel mogelijk laat uitzoeken. Wellicht krijgt de commissie nog deze week uitsluitsel.

Jaren leeg

Het futuristische schoolgebouw aan de Spekhofstraat, dat in 2005 met veel vlagvertoon werd geopend, staat al jaren leeg. Het werd in 2012 gesloten nadat scheuren waren ontstaan. Vanaf het begin waren al kleine scheurtjes te zien, maar die werden steeds groter.

Holz

De vmbo-opleiding verhuisde naar het schoolgebouw in de Holz, dat was vrijgekomen na het vertrek van de havo- en atheneumklassen naar Landgraaf. Volgens het schoolbestuur SVO/PL is het de bedoeling dat de school definitief in de Holz blijft.

Gemeente

In 2013 heeft Kerkrade de leegstaande Campus overgenomen van het schoolbestuur. De gemeente heeft daar destijds 1,3 miljoen euro voor neergeteld. Ook de verbouwing van het schoolgebouw in de Holz (ruim één miljoen euro) en de verhuiskosten (dik negen ton) zijn door de gemeente betaald.

Vijf miljoen euro

De kosten lopen sindsdien almaar verder op. Als eigenaar van het gebouw draait de gemeente op voor de onderhoudskosten. De teller staat inmiddels op ruim vijf miljoen euro, aldus wethouder Bok, en dat zal de komende tijd alleen nog maar verder stijgen.

Kosten verhalen

De gemeente probeert de kosten te verhalen op de bedrijven die destijds betrokken waren bij de bouw van het schoolgebouw in Kerkrade-West. Dat zijn aannemer Laudy, constructeur Haskoning en architect Hoogstad. Zij wijzen de claim van de gemeente af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!