'Limburgse Statenleden zijn het vaakst afwezig'

© iStock
Het komt wel vaker voor: Statenleden die niet komen opdagen bij een verplichte vergadering in het provinciaal parlement.
Limburg heeft op dat gebied de twijfelachtige eer koploper te zijn. Van alle provincies zijn de Statenleden in Maastricht het vaakst afwezig bij een vergadering: gemiddeld komt ruim 9 procent niet opdagen.

1200 keer afwezig
In heel Nederland werd er sinds de verkiezingen 472 keer vergaderd, ruim 1200 keer zijn leden van de Provinciale Staten niet komen opdagen, zo concludeert De Telegraaf op basis van eigen onderzoek.

'Geen flauwekulredenen'
Naast Limburg scoort ook Noord-Holland hoog. Daar was het verzuim gemiddeld 8,7 procent. Commisaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, zegt zich 'dood te ergeren' aan de cijfers. Gouverneur Theo Bovens vindt de koppositie geen reden voor zorgen. Volgens hem hebben de Statenleden 'geen flauwekulredenen' aangedragen voor hun afwezigheid.

Andere verplichtingen
Bovens benadrukt in de krant bovendien dat het Limburgs parlement regelmatig een volle agenda heeft, waardoor besloten wordt de avond van te voren al te beginnen met een debat. "Sommigen hebben dan andere verplichtingen."

Geen vervanger
Een andere verklaring voor afwezigheid kan ziekte zijn. Zo was Albert Leppers, die een eenmansfractie vormt, een tijd lang ziek. "Er was niemand om me te vervangen", verklaart hij.

Werkdruk
In Limburg stopte sinds de verkiezingen zeven Statenleden. Volgens Bovens konden ze hun baan niet combineren met hun functie. "De werkdruk ligt heel hoog", zegt Bovens. Hij wil daar bij de installatie van de nieuwe lichting Statenleden aandacht aan gaan besteden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!