Woningcorporatie ZOwonen 100 miljoen euro rijker

Corporatie ZOwonen in Sittard-Geleen is het afgelopen jaar bijna 100 miljoen euro rijker geworden. Volgens directeur Ton Mans is dat spek op de ribben nodig om leningen te kunnen afsluiten voor de komende 10 jaar.
ZOwonen wil in die periode zo’n 251 miljoen euro investeren.

Positief saldo

Had de corporatie in 2013 nog een negatief resultaat van 53,6 miljoen euro, 2014 is afgesloten met een positief saldo van 45,9 miljoen euro. ZOwonen beheert bijna veertienduizend panden in de Westelijk Mijnstreek, Parkstad en Midden- Limburg. Van het 99,5 miljoen euro positievere resultaat komt zestig miljoen voort uit waardestijging van de woningen die de corporatie bezit.
Zo’n twintig miljoen is een belastingtechnisch effect. Daarnaast is er over 2014 een exploitatieresultaat behaald van twintig miljoen euro. Die is deels het gevolg van in 2012 ingezette bezuinigingen op de eigen organisatie, die structureel vijf miljoen euro moet opleveren. Die bezuinigingsdoelstelling is inmiddels bijna behaald.

Renovatie en nieuwbouw

Mans wil de kritiek op de positieve resultaten voor zijn. Volgens hem blijft ondanks de goede cijfers een gematigde huurverhoging noodzakelijk. De komende jaren moet grootschalige renovatie en nieuwbouw worden bekostigd. Volgens Mans zet de verwachte daling van de vraag naar sociale huurwoningen als gevolg van de bevolkingskrimp niet echt door. Die vraag is ook afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Als meer mensen een goede baan krijgen, is er minder behoefte aan sociale huurwoningen. Met name die economische ontwikkeling blijft volgens Mans achter bij de verwachtingen.

Prognose

Vier jaar geleden werd gedacht dat ZOwonen in 2030 aan 11.000 woningen genoeg zou hebben. Nu is de prognose dat in 2030 hetzelfde aantal woningen nodig is als de corporatie nu bezit: veertienduizend. Dat vergt andere renovatie- en nieuwbouwinspanningen.

Uitgeven

De komende tien jaar wil ZOwonen 143 miljoen euro aan nieuwbouw uitgeven en 108 miljoen aan renovatie. Zo gaat bijvoorbeeld 9 miljoen naar nieuwbouw in de Sittardse buurten Mijn Zuid en Molenbeek.
Er gaat 7,5 miljoen euro naar renovatie van Eisenhowerflat 2 in Sittard en 15 miljoen naar renovatie en nieuwbouw in Geleen Zuid. Tot 2030 wordt daar zelfs 90 miljoen euro geïnvesteerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!