Frans Pollux wint Orde van de Gulden Humor

© MGL/Luc Lodder
Zanger, schrijver en L1-presentator Frans Pollux uit Venlo krijgt in november van dit jaar de Orde van de Gulden Humor.
Pollux krijgt de prijs uit handen van de SLV, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 28 november in Venray.

Hoogste vastelaovesorde
De Orde van de Gulden Humor wordt sinds 1962 als hoogste Limburgse vastelaovesorde verleend aan bekende Limburgers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van de 'levensblijheid', de humor of de vastelaovend.

Hald mich 's vas
Frans Pollux werd vooral bekend als zanger-gitarist van de dialectpopgroep Neet oét Lottum waarmee hij op menig podium speelde. Met zijn teksten van liedjes als Pruuse, Baove de groeete riviere, Limburg Los, Gekke Minse en Mestreech prikkelde hij bewust zijn luisteraars en kijkers. Zijn nummer Hald mich 's vas eindigde als nummer 1 van de Limbo Top 100 in 2005 en is jaarlijks terug te vinden in de Top2000 van Radio 2.

Jocus

Grote successen kende Frans Pollux tijdens de liedjesavonden van Jocus in Venlo. In 2003 schreef het het eerste lied voor zangduo Bram & Ruud, het Optoch Leed, en werd meteen eerste. De jaren erna wonnen zijn liedjes nog 7 keer de Jocus leedjesaovend. Negen andere nummers van zijn hand haalden in Venlo ook het erepodium. In 2008 won zijn liedje Kriebels het LVK.

Behalve 'stampers' en meezingers schreef Pollux ballads, zoals Ein Jaor en nummers met een boodschap als De stad van idderein.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!