Provincie wil boer uit Kerkrade onteigenen

© Buitenring Parkstad
De provincie start een onteigeningsprocedure voor gronden in Kerkrade die nodig zijn voor de aanleg van de Buitenring. De onderhandelingen lopen nog, maar hebben tot nu toe niet tot resultaat geleid.
De grond is eigendom van boer Habets. Die is bereid om mee te werken, benadrukt zijn woordvoerder Peter Erkens: "Habets is zeker geen dwarsligger." Maar de boer eist wel dat ‘op een fatsoenlijke manier’ onderhandeld wordt.

Kaalheide

Habets' bedrijf ligt aan langs de Vauputsweg, aan de rand van Kaalheide. De gevolgen van de Buitenring voor zijn boerderij zijn enorm, constateert Erkens. "Hij moet niet alleen grond afstaan voor de aanleg van die nieuwe weg, maar raakt ook percelen kwijt die de gemeente nodig heeft voor de aanleg van nieuwe natuurgebieden."

Natuur verloren

Door de aanleg van de Buitenring gaat met name in die hoek van Kerkrade natuur verloren. De provincie moet dat compenseren door elders nieuwe natuurgebieden in te richten. Daarvoor heeft zij onder meer enkele percelen nodig die de gemeente verpacht aan agrariërs, onder wie boer Habets.

Speelbal

Habets heeft volgens Erkens het gevoel dat hij door provincie en gemeente wordt gebruikt als speelbal. "Die twee partijen komen er onderling kennelijk niet uit. Dat is lastig, maar zo’n geschil moet je niet over de rug van hardwerkende ondernemers uitvechten." De discussie spitst zich toe op de vraag welke grond Habets krijgt in ruil voor de percelen die hij kwijtraakt voor de Buitenring. Hij gaat vooralsnog niet akkoord met de grond die hem is aangeboden.

'Constructief'

De provincie gaat niet in op de stand van zaken bij onderhandelingen. Zij wil alleen kwijt dat de gesprekken gaande zijn en 'constructief' verlopen. "Wij vertrouwen erop dat dat we op minnelijke wijze tot overeenstemming kunnen komen", aldus een woordvoerder. Erkens deelt dat optimisme. Ook hij verwacht een oplossing die voor Habets aanvaardbaar is, "wellicht zelfs op korte termijn."

Meer percelen

Volgens de provincie zijn er meer percelen waarover onderhandeld wordt. Eventuele onteigeningsprocedures hoeven niet te leiden tot vertraging, laat zij weten, omdat daar in de planning op voorhand rekening mee is gehouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!