30 maanden cel voor brein achter reeks autobranden Weert

De 47-jarige hoofdverdachte Frans P. uit Weert heeft een gevangenisstraf van 30 maanden gekregen voor zijn rol bij de reeks autobranden in Weert.
De rechtbank ziet hem als het brein achter de brandstichtingen. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen Frans P. een straf van 21 maanden geëist.

Tweede hoofdverdachte

De zwaarste straf kreeg Willem B. (54) uit Geleen. Hij werd veroordeeld tot 5 jaar cel. Het OM beschouwt hem als de belangrijkste man achter de lange serie autobranden.
De rechtbank acht bewezen dat hij de meeste auto's in brand stak, in opdracht van Frans P. Hem wordt vooral verweten dat hij alleen oog had voor persoonlijk gewin en dat hij geen enkel respect toonde voor andermans bezit en gevoelens. De straf van Willem B. is lager dan de eis. Het OM wilde dat hij 6 jaar achter de tralies zou verdwijnen.

Medeverdachten

Behalve de twee hoofdverdachten stonden er ook drie medeverdachten voor de rechtbank. De twee mannen kregen een celstraf van respectievelijk 346 dagen (gelijk aan het voorarrest) en vier maanden opgelegd. De derde medeverdachte werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.
De drie mannen uit Echt, Maastricht en Kerkrade hadden volgens de rechtbank een kleinere rol bij de reeks autobranden.

Lange reeks

De autobranden hielden Weert van 2009 tot 2012 in hun greep. De meer dan 60 brandstichtingen zorgden voor angst en onrust. De opluchting was groot toen de politie in de nazomer van 2012 tot arrestaties kon overgaan.

Lees ook: Hoofdverdachte autobranden Weert zwijgt voor rechter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!