Veolia verhaalt miljoenen op NS

© Veolia
Vervoerder Veolia stelt de NS aansprakelijk voor alle schade die is geleden door de tegenwerking en spionage tijdens de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.
Volgens een woordvoerster is het bedrag nog niet vastgesteld, maar loopt dat zeker in de miljoenen.

Hoofdelijk aansprakelijk
In een brief aan waarnemend directeur Engelhardt Robbe schrijft Veolia dat eventueel ook directieleden en oud-directeuren van de NS hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Eerder maakte ook al de provincie Limburg bekend de schade te zullen verhalen op waarschijnlijk NS-dochter Abellio.

Schijnconstructie
Aanleiding is het feit dat de NS via een schijnconstructie oud-directeur René de Beer van Veolia Limburg inhuurde. Die lekte vervolgens bedrijfsgevoelige informatie naar de concurrent. Ook blijkt dat de NS de concurrentie heeft tegengewerkt door vragen over bijvoorbeeld het gebruik van stations - die eigendom zijn van NS - pas op het laatste moment te beantwoorden. Veolia zegt dat het daardoor onmogelijk was een goed bod te doen voor het openbaar vervoer in Limburg.

Lees ook: Toezichthouder Veolia hielp NS

Rechter

NS-dochter Abellio won de aanbesteding. Toen de spionage bekend werd, zag Limburg van die gunning af, en ging de klus naar de nummer twee uit de aanbestedingsprocedure: Arriva. De directie van Abellio werd op non-actief gesteld en later moest ook NS-directeur Timo Huges opstappen. In de brief eist Veolia verder dat alle gegevens die illegaal bij de nationale spoorwegen terecht zijn gekomen, worden vernietigd.

Veolia wil vóór aanstaande dinsdag een reactie op de eisen. Gebeurt dat niet, dan dreigt het bedrijf naar de rechter te stappen. De NS wil de brief, die donderdagmiddag pas laat binnenkwam, eerst bestuderen voordat er een reactie komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!