Stevaert speelde belangrijke rol bij Grensmaasplan

2005: Steve Stevaert, Elio di Rupo en François Hollande. © EPA/Benoit Doppagne
De overleden Belgische politicus Steve Stevaert uit Hasselt heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het Grensmaasplan.
"Hij heeft ervoor gezorgd dat Vlaanderen uiteindelijk toch is gaan meedoen aan het plan voor een betere bescherming tegen hoog water." Dat zegt oud-PvdA gedeputeerde Jan Tindemans.

Uitermate gevoelig
Hij was in het begin van deze eeuw bij de provincie verantwoordelijk voor het Grensmaasplan. Volgens Tindemans lag het dossier aan Vlaamse kant uitermate gevoelig. "Niemand wilde eigenlijk echt meedoen, ook de Vlaamse Rijkswaterstaat (de N.V. De Scheepvaart) niet. Stevaert is toen gaan bemiddelen met als uiteindelijk resultaat dat Vlaanderen toch ja heeft gezegd tegen het plan. Dat was essentieel voor een succesvolle uitvoering."

Steve Stevaert was destijds gedeputeerde van Belgisch Limburg. De Grensmaas loopt aan Nederlands-Limburgse kant van Maastricht tot Stevensweert, aan Belgisch-Limburgse zijde van Lanaken tot Kessenich.

Zelfmoord
Stevaert pleegde donderdag zelfmoord. Zijn lichaam werd gevonden in het Albertkanaal in Hasselt. Eerder op de dag was bekend geworden dat het Openbaar Ministerie hem ging vervolgen voor verkrachting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!