UM zwicht voor 'terreur', geen hondenproeven meer

Labrador © L1 - echt niet
De Universiteit Maastricht stopt met alle dierproeven met honden.
Het bestuur vindt de veiligheidsrisico’s voor het personeel en de honden te groot.

Terreur

Decaan prof. Albert Scherpbier erkent dat de UM hiermee "zwicht voor de dreiging van terreur. Maar we kunnen het risico niet lopen dat er iets met mensen of de dieren gebeurt", zeg hij tegen universiteitskrant Observant, al weigert hij later om het woord 'terreur' nog te gebruiken.

Veiligheid in geding

Een externe commissie deed onlangs een onderzoek naar de hondenexperimenten. Daaruit bleek volgens de universiteit dat de dieproeven 'ethisch verdedigbaar' zijn, maar dat het vervoer van de honden voor onveilige situaties kan zorgen. De honden worden dagelijks vervoerd naar een speelweide."Gezien de afstand tussen de dierenverblijven en de speelweide is de veiligheid van zowel de honden als hun verzorgers tijdens dit transport niet te waarborgen", aldus de universiteit in een persbericht.

Gezelschapshond

De commissie schrijft in haar rapport. "Hier botsen twee werelden: aan de ene kant dierexperimenten die dicht bij de kliniek staan en ten goede komen aan menselijke patiënten, en aan de andere kant het gebruik van labradors, de gezelschapshond bij uitstek.”

Aanbevelingen

Volgens de onderzoekers bestaat er in een dergelijke situatie geen eenduidige oplossing. De commissie doet dan ook geen aanbeveling over het wel of niet hervatten van de proeven met de labradors. Zij laat het besluit over aan de verantwoordelijke personen.

Proeven doen

Het UM-bestuur heeft daarop besloten de dierproeven met alle honden te stoppen. Met andere dieren blijft de universiteit wel proeven doen.
De honden werden door de universiteit ingezet voor onderzoek naar verbetering van de toepassing van pacemakers. Dat onderzoek wordt nu gestaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!