Nieuws

'Trekker overhalen en afknallen': taakstraf geëist voor tweets

© iStock
Tegen de 42-jarige Ahmed K. uit Kerkrade is vrijdagochtend een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist.
Via Twitter riep de man alle Turken met een vuurwapen op om op de politie te schieten. Hij hoopte op een aanslag.

Trekker overhalen

"Gewoon de trekker overhalen en beginnen met afknallen met een volautomatisch pistool", zo luidde één van de tweets vorig jaar. De verdachte is in Nederland geboren, maar heeft wel Turkse roots.

Rellen Rotterdam

Aanleiding voor de tweet waren de rellen in Rotterdam net voor de landelijke verkiezingen. De Turkse minister van familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya werd Nederland uitgezet omdat ze als ongewenst vreemdeling werd gezien in ons land.

Op het spoor

Het cyberteam van de politie kwam Ahmed K. op het spoor. Via zijn IP-adres was hij te achterhalen. Uit onderzoek bleek dat hij veel filmpjes keek ter verheerlijking van terrorisme.

Geen baard
De verdachte zelf zegt dat hij spijt heeft van zijn daad. "Ik ben dom geweest. Ik ben geen terrorist. Ik heb geen baard, ik kom niet in een moskee, ik heb geen bom". Aan de andere kant zegt de verdachte dat hij dom is geweest door zijn foto op Twitter te plaatsen. "Het is dom dat ik gepakt ben."

Justitie legt dit uit als 'tweeledige spijt'. "Aan de ene kant heeft de verdachte spijt van zijn daad. Aan de andere kant spijt het hem dat hij gepakt is."
De uitspraak is op 2 februari.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!