Radicalisering in Limburg: vijftien extremisten in beeld

© iStock
In de provincie Limburg worden minstens vijftien personen gevolgd, omdat er vermoedens bestaan dat ze geradicaliseerd zijn. Het gaat hierbij niet alleen om geradicaliseerde moslims; ook extreemrechtse radicalen worden in de gaten gehouden.
Dat blijkt uit onderzoek van L1.

Nieuwe aanpak
De aanpak die wordt gehanteerd, de zogeheten persoonsgerichte aanpak, is relatief nieuw. Sinds enkele jaren werken verschillende gemeenten samen met partijen als de politie, het Openbaar Ministerie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de reclassering en zorg- en welzijnspartijen. Wanneer er meldingen binnenkomen, beoordeelt deze groep of er sprake is van radicalisering en welke stappen er genomen worden.

Vijftien 'radicalen'
Een rondgang langs de vijf grote gemeenten in onze provincie leert dat er zeker vijftien mensen worden gevolgd. Zo laat de gemeente Roermond, die optreedt namens Midden-Limburg, weten dat er daar zeven mensen op de radar staan. In Maastricht worden er in 2018 drie personen gevolgd, terwijl dat er in Sittard-Geleen zeker vijf zijn. Heerlen weigert cijfers te geven, terwijl Venlo niemand volgt. "Er wordt wel eens een signaal besproken, maar dit hebben we niet kunnen duiden als radicalisering", zegt een gemeentewoordvoerder.
© L1
Paspoorten afgepakt
De drie mensen die in Maastricht worden gevolgd, zijn beoordeeld en in de categorie 'risicogroep' geplaatst. Deze mensen hebben onder andere hun paspoort moeten inleveren. Een jaar eerder hebben vier mensen hun paspoort moeten afgeven in de provinciehoofdstad.

Social media
De gemeente Sittard-Geleen zegt gemiddeld vijf tot acht mensen te volgen. Een woordvoerster benadrukt dat het gaat om mogelijke radicalisering. "Signalen zijn uiteenlopend. Met andere woorden: je kunt niet, zonder meer, spreken over vijf tot acht geradicaliseerde moslims." Er wordt gehandeld op basis van verschillende signalen, zo vertelt de woordvoerster. "Een voorbeeld daarvan is het plotseling verspreiden van bepaalde denkbeelden via social media."

Deze aanpak moet er onder meer voor zorgen dat terreurdaden worden voorkomen. Onlangs werden er in Weert verschillende mannen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, mede dankzij deze aanpak. De mannen waren immers al even in beeld in Arnhem, waar ze vandaan komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!