Toezichthouder Veolia hielp NS

© Veolia
Een toezichthouder die namens 22 Limburgse gemeenten vervoerder Veolia controleert, heeft met NS-dochter Abellio samengespannen in het bedrijfsspionageschandaal dat Veolia ernstig dupeerde.
Dit blijkt uit onderzoek van Dagblad de Limburger. Spil in deze kwestie is Chrit Wolfhagen, directeur van het Roermondse bedrijf Trafficon. Met dat bedrijf houdt Wolfhagen namens 22 Limburgse gemeenten toezicht op het regiotaxivervoer van Veolia.

Schijnconstructie
Wolfhagen is daarnaast ook mede- eigenaar van PTRM. Dit bedrijf werd gebruikt bij het opzetten van een schijnconstructie. Veolia-directeur René de Beer kwam er na zijn vertrek tijdelijk in dienst om het concurrentiebeding dat hij had te omzeilen. Zonder dat dit zichtbaar was, werd De Beer zo ingehuurd door NS-dochter Abellio, dat toen net als Veolia in de race was voor de miljardenconcessie voor het openbaar vervoer in Limburg. Deze schijnconstructie is volgens deskundigen strafbaar, omdat er sprake is van valsheid in geschrifte en mogelijke belastingontduiking.

Wisten van niks
Wolfhagen en mede-eigenaar van PTRM Rob van Brandwijk zeggen via hun advocaten dat ze niet geweten hebben dat De Beer informatie doorspeelde. Tegen de door hen mogelijk gemaakte schijnconstructie hadden ze geen juridische of ethische bezwaren. PTRM wilde volgens hen graag gebruikmaken van de kennis van De Beer.

Dilemma
De 22 Limburgse gemeenten staan nu voor een dilemma. Trafficon is al jaren naar tevredenheid actief voor Noord- en Midden-Limburg, de regio Parkstad en Maastricht. Veolia heeft die gemeenten om opheldering gevraagd over de dubbelrol van Wolfhagen, maar heeft nog geen antwoord gekregen.

Uitleg
Wolfhagen zegt de gemeenten uitleg te hebben gegeven over zijn eigen rol. Hij beweert te kunnen aantonen dat Trafficon buiten de schijnconstructie staat. Een contract tussen Alkmaar en Trafficon is beëindigd vanwege de spionage door De Beer. Volgens Wolfhagen wilden beide partijen de schijn van belangenverstrengeling voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!