Grote kans op Limburgse opvolging Verheijen

© Flickr/risastla/CC BY-SA 2.0
Er komt zeer waarschijnlijk een Limburgse opvolger voor het opgestapte Tweede Kamerlid Mark Verheijen uit Venlo.
Oud-staatssecretaris Frans Weekers en voormalig wethouder van Onderbanken en Meerssen Chantal Nijkerken komen in beeld nu Verheijen opgestapt is.

Frans Weekers

Formeel is Frans Weekers uit Weert de eerste kandidaat om de plek van Verheijen in te nemen. Weekers stond ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op nummer acht van de kandidatenlijst. Na de formatie werd Weekers staatssecretaris van Financiën. Hij stapte begin vorig jaar op na kritiek vanuit de Tweede Kamer over zijn optreden na problemen bij de belastingdienst. Politiek gezien ligt het niet voor de hand dat Weekers de plek van Verheijen zal innemen.

Chantal Nijkerken

Chantal Nijkerken uit Schinveld was nummer 52 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. De oud-wethouder van Onderbanken en Meerssen komt in beeld omdat een aantal personen boven haar op de lijst eerder zijn opgestapt na integriteitsproblemen of vanwege een andere baan. Nijkerken laat in een reactie weten dat ze nog niet in wil gaan op de ontstane situatie. Ze wacht de eventuele vraag om de plek van Verheijen in te nemen af.

Overige kandidaten

Formeel gezien is de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen leidend bij de opvolging van Verheijen. Frans Weekers is daarom na een aantal leden van het Kabinet de eerste bij wie aangeklopt zal worden. Daarna komen Cora van Nieuwenhuizen (Europarlementariër) en Pieter Litjens (wethouder Amsterdam) aan de beurt. Vanwege hun carrièreswitch ligt het niet voor de hand dat ze in zullen gaan de vraag die gesteld zal worden.

Onder invloed en hypotheekfraude

Na dit tweetal komen Matthijs Huizing en Johan Houwers in beeld. Huizing verliet eind 2013 de Tweede Kamer nadat hij voor de tweede keer gepakt was met rijden onder invloed. Houwers zat tot midden 2013 in de Tweede Kamer. Hij stapte omdat hij onderdeel werd van justitieel onderzoek naar hypotheekfraude.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!