Hoes: 'Geen signalen jihadnetwerk in Maastricht'

Burgemeester Onno Hoes geeft tekst en uitleg © ANP/Marcel van Hoorn
Burgmeester Onno Hoes van Maastricht zegt dat er geen signalen zijn dat een jihadnetwerk actief is in Maastricht.
Justitie onderzoekt of er sprake is van een actief netwerk in de Limburgse hoofdstad. Inmiddels zijn er in ieder geval zes mensen afgereisd naar het kalifaat.

Ontvoerd
Uit onderzoek van Dagblad De Limburger blijkt dat eind oktober twee kinderen van 8 en 7 zijn ontvoerd door hun 33-jarige moeder. Ze is met de kinderen naar het oorlogsgebied in Syrië vertrokken.

Lees ook: Kinderen uit Maastricht ontvoerd naar kalifaat

Terroristische cel

"Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er een terroristsche cel actief is hier in Maastricht", zegt Hoes tegen L1. Volgens de burgemeester is het probleem dat veel via internet wordt geregeld. "Ze kunnen hier op het Vrijthof gaan zitten met een tablet of een smartphone en vervolgens zijn ze kwestbaar voor ronselaars."
'We kunnen niks'
Hoes weet niet of de vrouw en haar kinderen nog in leven zijn. "De eerste zorgen gaan op dit moment natuurlijk uit naar de kinderen. Maar we kunnen niks. De kinderen terughalen in Syrië is geen optie. We zijn helemaal afhankelijk van de moeder. Ik hoop dat ze tot inkeer komt", zegt Hoes.

Valse papieren
De burgemeester zegt dat er alles aan gedaan is om te voorkomen dat de vrouw zou afreizen naar Syrië. Volgens Hoes is de vrouw dankzij valse papieren toch vertrokken.
© DDL/1Limburg

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!