Koopmans: 'Consequenties verkiezingen nog onduidelijk'

© iStock
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans heeft nog geen idee of de samenwerking met het provinciebestuur van Belgisch-Limburg onder druk komt te staan nu de Vlaams-nationalistische N-VA voor het eerst deel gaat uitmaken van dat bestuur.
N-VA is namelijk voorstander van het opheffen van de provincies.

Consequenties
"We zullen er achter komen of dat consequenties heeft", aldus Koopmans. Hij zegt er in ieder geval voorstander van te zijn dat er 'een krachtig provinciebestuur in Belgisch-Limburg zit als partner voor ons'.

CD&V blijft grootste bij verkiezingen in Belgisch-LimburgVerbannen
Het nieuwe provinciebestuur van Belgisch-Limburg bestaat uit de christen-democratische CD&V, de liberale Open VLD en dus N-VA. Voor het eerst in 30 jaar is de sociaal-democratische SP.A naar de oppositiebankjes verbannen. De nieuwe coalitie is goed voor 21 van de 31 zetels.
Aansprekende figuren
CD&V is bij de verkiezingen in Belgisch-Limburg de grootste gebleven in de gemeenteraden en Provinciale Staten. Volgens gedeputeerde Koopmans is in Belgisch-Limburg en de rest van België te zien dat aansprekende figuren steeds belangrijker worden in de politiek. Al is dat in België van oudsher al sterk ontwikkeld.

Dubbelmandaten
"Bekende, plezierige mensen die veel stemmen halen, zie je volop", zo zegt Koopmans. Hij wijst er ook op dat dubbelmandaten de kiezer kennelijk aanspreken. Daarbij is iemand bijvoorbeeld burgemeester en parlementslid. "Dat is iets om over na te denken", vindt hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!