Schoolbestuur botst met Venlose docenten

© L1
De Venlose scholengemeenschap OGVO wil leraren dertig uur per jaar extra laten werken zonder meer salaris te betalen.
Dat zegt Perry van Liempt van de Algemene Onderwijsbond.

Gat in de begroting

De maatregel is opvallend omdat er de afgelopen maanden veel aandacht is geweest voor een verlaging van de werkdruk voor leraren. Het voornemen van Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) doet precies het tegenovergestelde. OGVO heeft volgens van Liempt een groot gat in de begroting. Daarom wil de school leraren verplichten om meer uren te draaien, zonder dat daar geld tegenover staat.

Conflict dreigt

De leraren voelen weinig voor de maatregel. Van Liempt zegt dat er een conflict dreigt tussen leraren en bestuur. "We voeren al sinds begin dit jaar gesprekken met de directie van OGVO, maar het vertrouwen dat we er samen uitkomen wordt steeds minder." Er zijn al vier bijeenkomsten geweest van leden van de Onderwijsbond buiten reguliere werktijden. Om hun eisen kracht bij te zetten is de volgende bijeenkomst onder lestijd gepland. Deze vindt plaats op 23 oktober in De Maaspoort in Venlo. De vakbonden overleggen dan met de leraren over vervolgstappen.

Cao-afspraak geschonden

Volgens de cao mag een docent 730 uren lesgeven op jaarbasis, OGVO wil hier eigenhandig 750 van maken. Volgens Van Liempt is bestuurder Peter Badoux niet gevoelig voor de bezwaren die de bond heeft ingebracht.

Uitval

De scholenkoepel bevestigt dat leraren gevraagd worden om meer lessen te geven. "Het is waar dat er extra belasting is. We zijn financieel genoodzaakt om alle zeilen bij te zetten", zegt Peter Badoux, bestuurder van Onderwijs Gemeenschap Venlo en Omstreken. "We hebben gevraagd om vooraf extra uren in te plannen met de wetenschap dat er door uitval of cursussen toch uren uitvallen. Per saldo blijven we dan wel binnen de afspraken die gemaakt zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!