Toeristische functie kerktoren Meijel: uitkijken over de Peel

© Google Streetview
De kerk in Meijel krijgt een toeristische functie: vanuit de toren kan binnen enkele maanden de Peel van boven bekeken worden.
De kerk in Meijel is exemplarisch voor de zoektocht van kerkbesturen naar extra functies die geld opbrengen. Dat geld is nodig voor het onderhoud en het voortbestaan van de historische gebouwen.

Leegloop kerken

Omdat er steeds minder mensen een bezoek brengen aan de zondagsmis levert de collecte al lang niet meer genoeg geld op om kerken te onderhouden. De vele uren dat een kerkgebouw niet gebruikt wordt, kunnen er andere activiteiten ontplooid worden. Het vinden van nieuwe toepassingen die passen bij de kerkelijke functie is echter niet altijd makkelijk. Maar het kan wel.

Kerk als uitzichttoren

Dat de kerk in Meijel zich uitstekend leent als toeristische uitkijktoren, is gebleken uit onderzoek. Vanaf de torenspits heb je namelijk een uitzicht over een groot deel van de Peel. "Dat is voor toeristen interessant en dat kan flink wat bezoekers opleveren", zegt kerkbestuurder Frits Berben. De aanbesteding om dit mogelijk te maken loopt inmiddels.

Investeringen

De kerken behouden is niet alleen in het belang van het Bisdom Roermond. Kerken hebben namelijk ook cultuurhistorische waarde. Daarom wordt er graag meegedacht door gemeentebesturen en de provincie, en zijn er ook subsidies om nieuwe toepassingen voor kerken te onderzoeken en mogelijk te maken. Om de kerk in Meijel toegankelijk te maken als uitkijktoren is een nieuwe vaste trap nodig in het bovenste gedeelte. Berben: "Dat kost 100.000 euro, dus dat kunnen we niet realiseren zonder subsidie. Die is nu echter bij elkaar en we hopen eind 2019 helemaal klaar te zijn om mensen te ontvangen."

Ook elders op zoek

Ook andere kerken in de gemeente Peel en Maas zijn bezig met een zoektocht naar nieuwe functies. In Beringe en Baarlo is de procedure hiervoor al gestart. Parochianen is gevraagd of ze ideeën hebben om de kerk ook daar multifunctioneler te maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!